В Западна Украйна се увеличават конфликтите на езикова почва между местното население и рускоговорящите, които са се евакуирали от югоизточната част на страната, пише украинското издание "Страна". Според свидетели напоследък зачестяват случаите на бойкот на рускоговорящи от страна на местните жители.

В социалните мрежи се обсъжда видеоклип, в който доброволец от Лвов грубо отказва да обслужи говорещи руски жени от групата бежанци - той не им дава хуманитарна помощ, а спътникът му им показва неприличен жест. Разправията е заснета на телефона му и той предупреждава, че ще изпрати видеото на Владимир Зеленски. Една от евакуираните е възмутена, че я принуждават да говори украински.

Подобен инцидент се е случил и във Владимир, Волин. Там избухва скандал, след като служителите в центъра за регистрация на евакуирани лица изискват от бежанците да говорят украински, но те отказват. Конфликтът е свързан със стоенето на опашката за помощ. Възниква конфликт, който е разрешен с участието на полицията и служителите на градския съвет. На мигрантите бяха дадени и обяснения в съответствие със Закона на Украйна "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен"," съобщиха от пресслужбата на градския съвет.

Според разкази на очевидци напоследък подобни случаи зачестяват.

"В магазините институциите често отказват да обслужват мигранти, които се обръщат на руски език. В ежедневното общуване между местните жители и евакуираните се появяват и много свади. Имало е случаи, в които са ставали сбивания и е била викана полиция. Имаше случаи, когато улични музиканти бяха нападнати, защото пееха на руски език. Но в същото време лично познавам много жители на Лвов, които пускат руски поп на партита", разказва полицай от Лвов.

Много жители на Лвов в социалните мрежи подкрепят бойкота на рускоезичните мигранти. "Нека мигрантите да научат родния си език. Те учат италиански, английски, испански, португалски и немски език. Ако не ви харесва, върнете се там, откъдето сте дошли", пише жителката на Лвов Наталия Жолоб.

Интервюираните от "Страна" евакуирани лица от Източна Украйна казват, че като правило не чуват оплаквания от руския език от обикновените жители на Западна Украйна на ниво домакинство. Но когато става въпрос за различни видове активисти или официални представители, има проблеми. През последния месец те са зачестили.

Междувременно стана известно, че украинското правителство работи по законопроект, предвиждащ английският да получи статут на език за бизнес комуникации, заяви премиерът Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс.

Той се аргументира, че "английският е използван сега в бизнес комуникациите в целия цивилизован свят". "Така че даването му на такъв статут в Украйна ще допринесе за развитието на бизнеса, ще привлече инвестиции и ще ускори европейската интеграция на (страната)", написа снощи Шмигал в Телеграм, без да влезе в подробности.

Украинският е единственият официален език в бившата съветска република. Около половината от населението на страната говори предимно или само на украински, а за 30 процента от нейните жители първи език е руският, според проучване от 2019 г. на Киевския международен институт по социология, отбелязва Ройтерс.

Броят на украинците, които знаят английски, се увеличава през последните години, но все още е по-малък, отколкото в други източноевропейски държави. Според изследване от миналата година на базираната в Швеция компания "Образованието на първо място" (EF Education First) Украйна е на 30-о място от 35-те обхванати страни, оставайки след Полша и Беларус.

Руският език е широко използван в бизнес комуникациите и медиите в Украйна. И все още е говорен масово в много градове, включително в столицата Киев, въпреки че употребата му е все по-ограничавана, отбелязва Ройтерс.

По закон бизнесът и държавните институции трябва да използват само украинския език.