Колумбийската флота спаси мъж от Доминика, оцелял на дрейфуваща платноходка 24 дни в Карибско море, като се е изхранвал само с кетчуп, чесън на прах и подправки на кубчета, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

47-годишният Елвис Франсоа е написал думата "помощ" на английски на корпуса на платноходката. Платноходката е била забелязана от въздуха на 120 морски мили северозападно от полуостров Гуахира и Франсоа е бил спасен и откаран до пристанищния град Картахена от преминаващ търговски кораб, се казва в изявление на колумбийската флота.

Франсоа каза пред колумбийските власти, че изпитанието му е започнало през декември, когато теченията са отнесли платноходката му в морето, докато той я е ремонтирал край остров Сейнт Мартин в нидерландските Антили, където живее.

"Обадих се на приятелите си и те се опитаха да се свържат с мен, но загубих сигнала. Нямаше какво друго да направя освен да седя и да чакам", разказва Франсоа във видео, разпространено от флота. Той добави, че е нямал друга храна освен кетчуп, чесън на прах и подправки на кубчета "Маги".

Командир Карлос Урбано Монтес каза за Асошиейтед прес днес, че Франсоа е събирал дъждовна вода с кърпа, и посочи, че въпреки че е бил отслабнал, той е бил добро здраве, когато са го намерили.

Във видеозаписа Франсоа разказва също за това как е трябвало постоянно да отстранява водата от лодката, за да не потъне. Той се опитал да запали и огън, за да изпрати сигнал за помощ, но не успял. Накрая видял минаващ самолет и му сигнализирал с огледало. Самолетът го е забелязал, когато е преминал повторно над района, в който се е намирала лодката му.

"В един момент загубих надежда и се замислих за семейството си. Благодаря на бреговата охрана. Ако не беше тя, нямаше сега да разказвам тази история", каза Франсоа.

Урбано Монтес заяви, че платноходката е била изоставена в морето, след като Франсоа е бил спасен от търговския кораб.

Флотът съобщи, че Франсоа е преминал медицински преглед и че е бил предаден на имиграционните власти, за да го върнат у дома му в Доминика.