Огромни коледни елхи, отрупани със светлини, гирлянди и кутии с подаръци посрещат пазаруващите в лъскавите търговски центрове в големите китайски градове като Шанхай и Чунцин, но в много други части на Китай подобни гледки са изключени.

В югозападната провинция Юнан агенция за недвижими имоти отправи послание към наемателите на търговски площи в местен мол да не продават коледни картички и подаръци и дори да се въздържат от това да поставят украса, заявявайки, че не бива да се следват "сляпо" чуждите традиции, а вместо това човек трябва да се придържа в по-голяма степен към собствената си култура.

Училищата в някои градове, като се тръгне от Дунгуан на юг и се стигне до Харбин на североизток, апелираха в сходен дух към възпитаниците си и родителите им да не се ръководят лекомислено от чужди традиции и култура.

В провинция Гансу в Северозападен Китай местната организация на Китайския комунистически съюз на младежта (китайския комсомол) каза на членовете си вместо да празнуват Коледа да отидат да гледат "Битката при Чанцинското езеро", китайски филм от 2021 г., пресъздаващ яростната битка между частите на Китайските народни доброволци и американските сили по време на Корейската война.

Китай не забранява християнството, нито почитането му, но подобно на всички разрешени вероизповедания, то трябва да бъде под строг контрол поради опасения от "чужди влияния".

Коледа не е официален празник в континентален Китай, където преобладаващите религии са будизмът и даоизмът; почитат се и различни култове към предците. Управляващата Комунистическа партия официално е атеистична организация.

Ван Хунин, четвъртият по ранг член на могъщия Постоянен комитет на Политбюро на партията, начело на който стои президентът Си Цзинипин, каза миналата седмица на представителите на различните християнски деноминации "да следват курс на китаизиране на християнството".

"Трябва да интерпретираме доктрините и правилата съгласно изискванията на съвременното китайско развитие и прогрес и в съзвучие с основните социалистически ценности и прекрасните китайски обичаи и култура", посочи Ван в събота, цитиран от официалната осведомителна агенция Синхуа.

През годините Ватиканът имаше спорове с Пекин заради едностранното назначаване на епископи от Китай в страна, в която живеят около 12 милиона католици.

Вчера в социалната мрежа Екс се появи публикация от Ланфан, град в провинция Хъбей, разположен недалеч от столицата Пекин в южна посока. Тя беше придружена със снимка, на която група полицаи са застанали до голяма коледна елха пред църква в малък местен окръг.

"Това е доста плашещо", се казваше в текста на публикацията.

През 2018 г. Ланфан въведе пълна забрана на публичните прояви на коледния дух и на продажбата на търговски стоки, свързани с празника, в името на "опазването на обществената стабилност".