"Ципрас обяви, че ще раздава рекордни бонуси за Коледа, наречени "социален дивидент", придобити от мерки за икономии и непосилни данъци", пише гръцкият в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Социалният бонус, който ще бъде раздаван тази година, идва от бюджетния излишък и възлиза на 1,4 млрд. евро. Тази Коледа бонусите ще са двойно по-големи от миналата година, каза премиерът.

Проправителественият "Авги" уточнява, че тези 1,4 млрд. евро щели да бъдат дадени като компенсация на бедни, безработни и хора с ниски пенсии.

Изданието "Ефимерида тон синдактон" посочва, че помощи в рамките на раздавания от правителството "социален дивидент" ще бъдат дадени на четири милиона души. Парите ще се раздават по строго определени критерии, като доходи, имущество и семейно положение. Смята се, че някои могат да получат над хиляда евро, а други по 250 евро и даже по-малко.

В. "Прото тема" твърди, че не било изключено 1,9 млн. пенсионери в крайна сметка да не получат дори по десет евро. "Илюзорен дивидент", нарича десният в. "Елефтерос типос" обявените от Ципрас "подаръци".

В. "Димократия" описва кои от гърците ще могат да получат "социален дивидент". Право на такъв дивидент имат и тези, които притежават недвижимо имущество с максимален размер до 180 хиляди евро. Ципрас спомена, че дивиденти ще има за семейства с едно и две деца, като за по-ниските доходи бонусът ще е по-голям.

Предвижда се още и остатъкът от тези 1,4 млрд. евро да отидат за здравни вноски на пенсионери и за покриване на комунални разходи.