Кола се е врязала в китайското консулство в Сан Франциско вчера следобед (рано днес българско време), като е спряла във фоайето и е предизвикала хаос. Полицията е овладяла ситуацията, като е стреляла по шофьора, който по-късно е починал в болница, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на властите в града в югозападния американски щат Калифорния.

Полицаи са пристигнали в сградата на консулството след 15:00 ч. (01:00 ч. българско време днес) по сигнал за влетял в сградата автомобил и призовали гражданите да не доближават района. Служителите влезли във фоайето на визовия отдел, осъществили са контакт със заподозрения, след което се е стигнало да стрелба, при която шофьорът е бил улучен, обясни на кратка пресконференция сержант Катрин Уинтърс.

Тя добави, че в болницата е била констатирана смъртта на заподозрения, въпреки че са били положени усилия той да бъде реанимиран.

На видеозаписи се вижда как "Хонда", тип седан, се врязва във визовия отдел.

Уинтърс каза още, че не е изяснена причината, поради която автомобилът е влетял в сградата, както и колко души са се намерили вътре по това време, но отбеляза, че няма информации за пострадали. Полицията съгласува работата си със следователи от Държавния департамент на САЩ и китайското консулство.

"Бих желала да ви дам повече подробности, но става въпрос за много сложно разследване", посочи Уинтърс.

Китайското консулство осъди инцидента.

"Следобед на 9 октомври 2023 г. местно време неидентифицирано лице подкара автомобил и се вряза свирепо в залата за обработване на документи на нещото консулство, поставяйки под сериозна заплаха персонала и хората на място и нанасяйки щети на оборудването на нашето консулство", гласи изявлението. "Нашето посолство осъжда строго тази яростна атака", пише още в текста.

Консулството допълва, че е изискало повече подробности за инцидента и е помолило той "да бъде разследван със съответстващата на закона сериозност".

Генералното консулство на Китайската народна република в Сан Франциско се намира на главна улица, от другата страна на която е Японският квартал на града.