Всяка армия отделя милиарди за нови оръжия - танкове, самолети, ракети или дронове. Но също толкова важни за нея са и дрехите, с които са облечени войниците. И още по-специално - техният камуфлаж.

Добрият камуфлаж има символична и практична стойност. От една страна, той създава чувство за принадлежност и организираност. Можем дори да го разглеждаме като национален символ. Той обаче има и чисто приложим характер.

Камуфлажът може да прикрие позиция, може да повиши шансовете за успешна засада или за изпълняването на друг тип бойна мисия. С негова помощ може да заблудите врага при офанзивна или дефанзивна ситуация. Дори изтеглянията към безопасна линия и запазване на живота на войниците може да стане по-лесно с правилния камуфлаж.

Специалистите казват, че целта му не е да направи войниците напълно невидими, но да им даде поне няколко секунди, преди да ги забележат. В някои ситуации именно тези секунди може да са разликата между победа и загуба.

В днешно време армиите имат различен подход към камуфлажите. Много често водещи война помежду си страни, разчитат на една и съща маскировка, защото собственият им камуфлаж е доста слаб. За да се избегне приятелския огън, това води до маркирането с червени, сини и ярко оцветени ленти. Но и намаля драстично качествата на камуфлажа.

Друг важен момент е, че един и същ камуфлаж няма едни и същи качества навсякъде или във всички сезони. Въпреки това някои армии определено за имали по-задълбочен подход при създаването на своите маскировки.

Вижте какви качества имат някои от най-добрите камуфлажи >> >> >>

Те са направени да бъдат колкото се може по-мултифункционални и най-вече - различни от камуфлажите на останалите армии. В тази част на статията ще разгледаме кои са страните, които могат да се похвалят с най-добрите камуфлажи, масово въведени в армиите им.

Италия

Италианското Вегетато

Instagram: camo.junkie

Малко известен факт е, че първият съвременен камуфлаж под формата на униформа се появява именно в Италия. Това става през далечната 1929 година. Дизайнът му обаче е толкова добър, че той е изтеглен едва в началото на 90-те години на миналия век.

През 2004 година Италия представя новия си камуфлаж - Mimetico Vegetata. Той става известен под името Вегетато и е един от най-добрите в света. Цветовете му са четири на брой, което го прави и по-евтин за производство.

Вегетато има фрагментиран дизайн, който разбива силуета. Разцветките варират според различните производители. Но с малки изключения версиите са с по-топли тонове. Наличието на точните кафяви, маслинени и жълти цветове го прави еднакво подходящ за дъбови, букови и иглолистни гори. Версията с малко по-убити цветове е перфектна и за алпийски терен. Вариантите с по-зелени окраски пък работят по-добре през лятото.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от @camo.junkie

Камуфлажът има микро и макро елемнти. Това означава, че той има добри маскировъчни качества на далечни и близки разстояния. Именно това го различава от мнозинството камуфлажи на 20 век, които работят основно на далечна дистанция.

Вегетато естествено не работи еднакво добре във всеки сезон, като има малко по-слаби резултати в най-зелените месеци. Той може да не е удачен и за Северна Европа.

За централните и южни части на Стария континент Вегетато е достатъчно добър през почти цялата година.

Китай

Китайският камуфлаж Тип 21 "Зездно небе" - Джунгла

Instagram: camo.junkie

През 2019 година Китай представя новия си камуфлаж, наречен "Звездно небе". Две години по-късно се появява и финалната му версия. Новата униформа се предлага с пет различни шарки - горска, джунгла, пустиня, пустош и градска.

Най-популярни стават вариантите джунгла и пустош, като вторият получава прякорът Гоби.

Новият китайски камуфлаж е с пикселен дизайн, като името му идва от малките бели пиксели, приличащи на "Звездно небе". Той отново има микро и макро форми.

Китайският камуфлаж Тип 21 "Зездно небе" - Джунгла

Instagram: camo.junkie

Вариантът Джунгла от 2021 година има отлични маскировъчни качества през по-голямата част от годината, въпреки основно зелените си цветове. Причината е, че базата е доста светла. Общият брой на цветовете е 5, като най-тъмният не е черен, а тъмно син.

В природата черният цвят почти не се среща, като използването му в камуфлажи се смята отживелица от ХХ век. Модерните дизайни залагат на тъмно кафяво или в случая синьо, когато искат да постигнат по-висок контраст.

Великобритания

MTP - Мултикам камуфлажът на Великобритания

Instagram: camo.junkie

В началото на този век САЩ въвежда новия си все-сезонен камуфлаж UCP - (Универсален Камуфлажна Шарка). Той трябва да работи еднакво добре на различни терени и в различни сезони. UCP обаче се оказва един от най-слабите камуфлажи създавани някога в света. На тестовете по приемането му в армията, той е победен от друг американски дизайн - мултикам. Той обаче не изчезва след странното решение на Пентагона да предпочете UCP. Мултикам вдъхновява цяла серия от съвременни маскировки.

През 2010 година британската армия преминава изцяло на новия си камуфлаж MTP. По същество той е редизайн на американския мултикам. Пет години по-късно САЩ се сбогуват с UCP и също залагат на мултикам.

MTP обаче има малко по-силни качества, дължащи се на по-разбивните му форми. Цветовете са с градиент и варират от бежово, през светло кафяво до маслинено зелено. Има тъмнокафяви и кремави елементи, правещи силуета по труден за откриване.

MTP - Мултикам камуфлажът на Великобритания

Instagram: camo.junkie

Мултикам работи добре в по-сухите сезони, през зимата, на по-ниски надморски височини, в дъбови гори и дори в градски условия. Той не се справя толкова добре в букови гори, по-влажни зони, на ръба на гората - в тези ситуации той може би е твърде светъл.

Друга силна черна на мултикам/MTP е неговата пълноценна универсалност. Камуфлажът работи добре вътре в гъста гора през пролетта, но има също толкова добри качества и в сухите части на Афганистан. Същото може да се каже и за неговата все-сезонност.

Дизайнът е толкова добър и лесен за изкопиране, че поставя началото на притеснителна тенденция. С мултикам днес са армиите на САЩ, Великобритания, Франция, Белгия, но също така и на Русия. Камуфлажът се ползва и от двете страни на барикадата в Украйна. Това налага въвеждането на ярко оцветени ленти от тиксо, с които войниците се обозначават - синьо, жълто или зелено за Украйна и червено, бяло или станиолово сиво за Русия. Естествено, тези цветове намалят смисъла от камуфлажа.

Друг проблем с прекаленото налагане на клонингите на мултикам е загубата на статуса на национален символ и своя идентичност, с който армиите разполагат.

Украйна

Украинският камуфлаж ММ14

Instagram: camo.junkie

Всъщност, Украйна може да се гордее, като страната разработила два от най-добрите съвременни камуфлажи - ММ14 и Варан. Първият се превръща в основният камуфлаж на армията, а вторият намира по-ограничена употреба в специалните сили.

Киев е подходил изключително научно при избирането на цветовата база, съобразявайки се с равнинния и урбанизиран терен в страната.

ММ14 има пикселен дизайн, като цветовете са пет на брой - пясъчно бежово, сиво и три вариации на маслиновото. През 2022 година се появява нова версия с по-висок контраст и малко по-зелени нюанси.

Украинският камуфлаж ММ14

Instagram: camo.junkie

Киев е отчел, че тревата е наситено зелена само един или максимум два месеца. През останалата част от годината повърхността на земята е доминирана от светли цветове в жълти, маслинени или кафеникави нюанси. В гъста гора ММ14 поема от околната зелена светлина, но има отлични и на по-открито.

ММ14 също може да се нарече универсален камуфлаж, който е подходящ за различни терени и сезони. По тази линия той може да се сравнява с мултифункционалността на мултикам. Предимството му е силно отличителният вид и статусът му на национален символ на Украйна. До 2014 година Киев разчита основно на редизайн на съветски камуфлажни шарки. Украйна обаче иска да скъса с имиджа си на бивша социалистическа република. С ММ14 Киев се сдобива с още един символ на идентичност и суверенитет.

Ако материалът ви е харесал и искате да научите повече за камуфлажите, то може да разгледате тестове и сравнения в Instagram страницата camo.junkie.