Кметът на италианския град Месина обяви гладна стачка в знак на протест срещу мерките на правителството за овладяване на коронавирусната зараза, предаде ДПА.

49-годишният Катено де Лука обяви днес във Фейсбук, че започва гладния си протест.

Още в края на миналата седмица градоначалникът демонстративно, в знак на протест, разпъна палатка на едно от сицилианските пристанища, в която спи оттогава. Той редовно пуска снимки и информация през профила си, като се вижда, че дори работи на лаптоп от палатката. Той разкрива, че има немалко отчаяни сицилианци, които не могат да се приберат по домовете си на острова.

Идеята му е символично "да блокира" Месинския проток, разделящ Сицилия от континенталната част на Италия. Италианецът го нарича "окупация". И обещава, че ако до няколко дни няма резултат, ще предприеме други действия. Кметът благодари и на гражданите, които в подкрепата си за негоса му донесли палатката са му донесли одеяла и възглавници, сладкиши, фъстъци и домашно приготвени лимончели.

Де Лука протестира срещу изискването за зелен сертификат - тоест, само ваксинирани или преболедували хора да могат да пътуват със самолет или ферибот от и до средиземноморския остров. Политикът обвинява държавата, че по този начин държи острова "в плен". Вчера той подаде едномесечно предизвестие за напускане на кметския пост през февруари.

На 10 януари правителството в Рим затегна здравните мерки, за да ограничи разпространението на вируса и да накара тези, които отказват да се ваксинират, да размислят. Правилото за ваксинираните и преболедувалите важи и за хотелите, конгресните центрове, ресторантите, ски лифтовете и пътническите превози на къси и дълги разстояния, като например фериботите. Това е на фона на данните, че почти 80% от италианците са напълно ваксинирани.