Кметът на Антверпен и председател на най-влиятелната партия в Белгия Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер предупреди, че кокаиновата мафия може да започне да купува политици.

По неговите думи с трафика на кокаин са свързани толкова много пари, че вече купуването на политици е напълно възможно. Не сме далеч от този момент, това е заплаха за цялото общество, коментира той.

Според кмета през пристанището в Антверпен "акулите минават през мрежите". Де Вевер заявява, че местните политици са "на ръба" да бъдат купени с кокаинови пари.

В Антверпен е най-голямото пристанище на Белгия и наскоро градът взе първенството от Лондон като "европейска столица на кокаина". Според официални проучвания около 25 на сто от вноса на наркотика от Колумбия и Еквадор за Европа преминава през тази входна точка. На пристанището в Антверпен на сканиране се подлагат едва два процента от контейнерите. Въпреки това в последните години се съобщава за залавяни пратки с общо тегло от близо 20 тона кокаин.

Употребата на наркотика в Антверпен също бележи рекордни равнища, а цената на грам на пазара на дребно е около 55 евро. Годишно през пристанището преминават около осем милиона контейнера със стоки. Антверпен е известен и като столица на диамантите заради множеството магазини за продажба на скъпоценните камъни.