Китай се надява ЕС да възприеме по-прагматично и рационално отношение към сътрудничеството с Пекин, заяви външният министър на страната Ван И, цитиран от Ройтерс.

Ван подчерта, че Китай и ЕС са партньори и че "общите интереси далеч надхвърлят различията".

Той също така изрази надежда, че ЕС ще избягва намеса в работите на Китай, ще гарантира взаимна откритост и ще насърчава стабилното развитие на двустранните отношения, се казва в изявление на министерството.

Забележките бяха направени след среща със съветника по външните работи на френския президент, която се състоя в Пекин.

Вчера на редовен брифинг говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин пък наблегна на отношенията на Китай и САЩ. 

"Китай и Съединените щати трябва да имат обективно разбиране на стратегическите си намерения и да гледат по правилен начин на факторите на конкуренцията в бъдещите си отношения, заяви той, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Изявлението на Ван Вънбин бе направено във връзка с думите на китайския външен министър Ван И, че пътят към очакваната среща на президентите на САЩ и Китай в Сан Франциско няма да бъде гладък.

Ван И наскоро се срещна с американския президент Джо Байдън и с негови високопоставени помощници във Вашингтон, като на срещата бе постигнато съгласие Пекин и Вашингтон да работят за двустранната среща в кулоарите на срещата на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество.

"Ван И отбеляза, че като бъдат взети предвид сложностите в китайско-американските отношения, които се наблюдават от началото на тази година, трябва да бъде направено обобщение на опита и да бъдат научени уроците", каза Ван Вънбин.

Говорителят на китайското министерство отбеляза, че според Ван И най-важното е двете държави да се придържат към консенсуса на двамата президенти, да стабилизират двустранните си отношения и да запазват отворени каналите за комуникация.

Китай и САЩ се споразумяха също да проведат консултации по морски въпроси, както и по въпроси, свързани с контрола върху оръжията през идните дни, каза Ван Вънбин.