Китай заяви, че неговите агенции в сферата на сигурността са разкрили още една шпионска операция, при която британската разузнавателна служба МИ-6 е използвала чужденец в Китай, за да събира тайни и информация, предаде Ройтерс.

Случаят в Китай е продължение на разгорещен спор между двете страни, в който те си размениха обвинения за предполагаем шпионаж, застрашаващ националната им сигурност, припомня БТА.

Министерството на държавната сигурност на Китай днес разкри в профила си в социалната мрежа "УиЧат" (WeChat), че чужденец, идентифициран само с фамилното име Хуан, е бил начело на чуждестранна консултантска агенция и през 2015 г. МИ-6 е установила "отношения на сътрудничество в областта на разузнаването" с въпросното лице.

След това МИ-6 наредила на Хуан да влезе няколко пъти в Китай и го инструктирала да използва публичната си самоличност като прикритие за събиране на разузнавателна информация за Китай в полза на британската шпионска агенция, се казва в изявлението.

Междувременно британското правителство заяви, че китайските шпиони се насочват към негови служители на чувствителни позиции в политиката, отбраната и бизнеса като част от комплексна разузнавателна офанзива за получаване на достъп до тайни.

Неотдавна сътрудник на британския парламент отрече, че е бил китайски шпионин.

Китай неколкократно осъди тези твърдения и говорител на министерството на външните работи заяви, че те са "напълно неоснователни".

В същото време министерството на отбраната на Тайван заяви, че снощи е открило три китайски балона, прелитащи над Тайванския проток, като това е поредният случай на такива балони, който министерството е регистрирало през последния месец. Един от балоните е прелетял над южния край на Тайван, се казва в публикувано днес изявление на ведомството.