Китай оценява ситуацията в Газа като "много сериозна", рискът от мащабен сухопътен конфликт нараства и въоръжените конфликти обхващат границите на съседни държави, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на специалния пратеник на страната за Близкия изток Чжай Цзюн, който е на посещение в Близкия изток.

В изявлението си, цитирано от китайски медии, Чжай Цзюн заяви, че вторичните ефекти в региона и в международен план се разширяват, а конфликтите по израелско-ливанската и израелско-сирийската граница се засилват, което "прави перспективите тревожни".

Чжай призова международната общност да бъде "изключително бдителна в това отношение" и да предприеме незабавни действия, като настоява засегнатите страни да спазват стриктно международното хуманитарно право и да избегнат сериозна хуманитарна катастрофа, като същевременно положат "съвместни усилия за овладяване на ситуацията". Специалният пратеник подчерта, че Пекин е готов да направи "всичко, което може да помогне" за насърчаване на диалога, постигане на прекратяване на огъня и възстановяване на мира, както и с цел да насърчи решението с две държави и намирането на справедливо и трайно решение на конфликта, съобщи Китайската централна телевизия.

Миналата седмица Чжай Цзюн изтъкна като причина за кризата между Израел и Газа липсата на гаранции за правата на палестинците, докато се срещаше с руския си колега в Катар, припомнят Ройтерс и БТА. Специалният пратеник на Пекин заяви, че Китай ще продължи да поддържа тясна връзка с международната общност, включително с арабските страни, и ще посети Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Йордания и други страни от региона с цел подобряване на координацията на усилията за прекратяване на кризата.