Чън Исин е назначен за министър на държавната сигурност на Китай на мястото на Чън Вънцин, който е повишен да отговаря за полицията, правните въпроси и разузнаването. Това се казва в разпространено днес съобщение на китайския парламент, цитирано от Ройтерс.

Чън Исин, избран за член на ЦК на ККП на конгреса на партията по-рано този месец, ръководеше през последните години антикорупционната кампания в средите на службите за сигурност и съдебната система.

Чън Вънцин, който бе повишен в член на Политбюро на компартията, става секретар на Централната комисия по политически и правни въпроси - най-високият пост в Китай в сферата на сигурността, контролиращ полицията, съдиите и разузнавачите.

Повишението на Чън Вънцин е първи случай, когато шеф на китайския шпионаж застава на висшата позиция в националната сигурност, която обикновено се заема от бивш министър на обществената безопасност.

Според анализатори това е отражение на по-значителната роля, която разузнаването вероятно ще изпълнява по време на третия мандат на партийния и държавен ръководител Си Цзинпин. В доклада си пред конгреса Си наблегна именно на националната сигурност, посочи Ройтерс.