Китай все по-често забранява на хората да напускат страната, включително на такива от ръководството на чуждестранни фирми, което е стряскащо послание, тъй като властите твърдят, че страната е отворена за бизнес след три години на строги ограничения заради КОВИД-19.

Според нов доклад на правозащитната организация "Сейфгард дифендърс" (Safeguard Defenders) много китайци и чужденци са попаднали в капана на забраните за напускане на страната, а анализ на Ройтерс установи очевиден ръст на съдебните дела, свързани с такива забрани през последните години. Чуждестранните бизнес лобита изразяват загриженост относно тази тенденция.

"Откакто Си Цзинпин пое властта през 2012 г., Китай разшири правната рамка за забрани за напускане на страната и все по-често ги използва, понякога извън правната обосновка", се казва в доклада на "Сейфгард дифендърс".

"Между 2018 г. и юли тази година не по-малко от пет нови или изменени (китайски) закона предвиждат използването на забрани за напускане на страната, като общият брой на законите днес е 15", казва Лора Харт, директор на кампанията на групата.

Според оценките на групата "десетки хиляди" китайци имат забрана за напускане на страната във всеки един момент. Тя се позовава и на академична статия от 2022 г. на Крис Кар и Джак Уролдсен, в която са установени 128 случая на чужденци, на които е наложена забрана за напускане на страната, в периода 1995-2019 г., включително 29 американци и 44 канадци.

Вниманието към забраните за напускане на страната идва в момент, когато напрежението между Китай и САЩ се е увеличило заради спорове в областта на търговията и сигурността. Това контрастира с посланието на Китай, че се отваря за чуждестранни инвестиции и пътувания, излизайки от изолацията на едни от най-строгите ограничения на КОВИД в света.

Анализът на Ройтерс на забраните за напускане на страната, извършен въз основа на базата данни на Върховния съд на Китай, показва осемкратно увеличение на случаите, в които се споменават забрани между 2016 и 2022 г.

Миналата седмица Китай засили закона си за борба с шпионажа, по силата на който вече е позволено да се налагат забрани за напускане на страната на всеки, китаец или чужденец, който е обект на разследване.

Повечето от случаите в базата данни, в които се споменават забрани за напускане на страната, са граждански, а не наказателни. Ройтерс не откри такива, свързани с чужденци или политически чувствителни въпроси, свързани с подривна дейност или национална сигурност.

За сравнение, САЩ и Европейският съюз налагат забрани за пътуване на някои заподозрени в престъпления, но обикновено не и при граждански искове.

Кой подлежи на проверка?

Министерството на обществената сигурност на Китай не отговори на исканията на Ройтерс за коментар относно забраните за напускане на страната, включително на запитванията колко лица, включително чужденци, са обект на тези забрани.

Според трима души, запознати с въпроса, един от хората, на които е забранено да напуснат Китай тази година, е сингапурски ръководител на американската фирма за комплексни проверки "Минц груп" (Mintz Group).

Фирмата, изпълнителният директор и Бюрото за обществена сигурност на Китай не са отговорили на молбите за коментар.

В края на март "Минц груп" заяви, че властите са нахлули в офиса на фирмата в Китай и са задържали петима местни служители. Министерството на външните работи заяви тогава, че "Минц груп" е заподозряна в участие в незаконни бизнес операции. Миналата седмица полицията е посетила офиса на "Бейн и Ко." (Bain & Co) в Шанхай и е разпитала служители, съобщиха от американската консултантска компания в областта на управлението.

"Заради нарастващото напрежение между САЩ и Китай рискът от тази забрана за напускане на страната се повиши", каза Лестър Рос, адвокат ветеран по свързани с Китай въпроси, който се занимава с дела за забрана за напускане на страната.

"Наблюдавам нарастване на броя на компаниите и юридическите лица, които са загрижени за това и искат съвет как да се подготвят и да намалят рисковете" от забрани за напускане, каза Рос, ръководител на комитета за политика в Китай към Американската търговска камара.

Огромна несигурност

Чуждестранните фирми са обезпокоени от засиления контрол и неясната формулировка на законодателството за борба с шпионажа, според което забрани за напускане могат да бъдат налагани на лица, които причиняват "вреди на националната сигурност или значителни щети на националните интереси".

"Несигурността е огромна", каза Йорг Вутке, ръководител на Търговската камара на Европейския съюз в Китай. "Можете ли да предприемете действия, за да запазите себе си или другите в безопасност? Трябва да има яснота".

Камарата на ЕС заяви в изявление за Ройтерс: "В момент, когато Китай активно се опитва да възстанови доверието на бизнеса, за да привлече чуждестранни инвестиции, забраните за напускане на страната изпращат много смесен сигнал".

Според доклада на "Сейфгард дифендърс" "сред хората, на които е забранено да напускат Китай, са обикновени китайци, въвлечени във финансови спорове, както и правозащитници, активисти и застъпници, и хора от етнически малцинства като уйгурите в северозападния китайски регион Синцзян.

В доклада на "Сейфгард дифендърс" се цитира доклад на китайското правосъдие, отбелязващ, че между 2016 г. и 2018 г. на 34 000 души е наложена забрана за напускане на страната заради парични задължения, което е с 55 % повече в сравнение със същия период три години по-рано.

Някои активисти твърдят, че по-широкото използване на забрани за напускане на страната отразява по-строгите мерки за сигурност при управлението на президента Си.

"Могат да намерят всякаква причина, за да ви попречат да напуснете страната", казва Сян Ли, китайска правозащитничка, на която е било отказвано излизане в продължение на две години, преди да избяга от Китай през 2017 г. и по-късно да получи убежище в Съединените щати.

"В Китай няма върховенство на закона. Законът се използва, за да служи за целите на Китайската комунистическа партия. Той е много ефективен", каза тя по телефона от Калифорния за Ройтерс.