Военният от украинската армия Александър Мациевски, който беше разстрелян на широко обсъждания видео запис, на който каза "Слава на Украйна", е бил молдовски гражданин, се казва в изявление на министерството на външните работи на Молдова.

"След потвърждението от украинска страна, че украинският войник, екзекутиран от руски военнослужещи, е Александър Мациевски, Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова решително осъжда убийството на молдовския гражданин - акт, който може да бъде квалифициран като военно престъпление и грубо нарушаване на международните хуманитарни закони", се казва в изявлението.

На 6 март в социалните мрежи се появи видеозапис на разстрела на украински войник, който преди да умре, успява да каже "Слава на Украйна".

Все още не е известно къде са заснети кадрите. Не е ясно и кой е извършил разстрела. Украинската страна е сигурна, че са го направили руснаците. Руските официални лица все още не са коментирали видеото.

Александър Мациевски е роден в Кишинев. През 2008 г. той и семейството му се преместват в Украйна, в Черниговска област. След началото на руската инвазия в Украйна той става доброволец.

По данни на СБУ Мациевски е изчезнал в началото на декември край село Красная гора в Донецка област. Службата смята, че той е бил застрелян на 30 декември. Тялото му е върнато в Украйна през февруари.

В Чернигов искат да почетат паметта на Александър Мациевски. От 2008 г. той живее в Нижин, Черниговска област, встъпил е в редиците в тероториалната отбрана след началото на войната. До 28-годишна възраст, според местните медии, е живял в Молдова.

Изпълняващият длъжността кмет на Чернигов Александър Ломако заяви, че на следващата сесия градският съвет ще разгледа въпроса за кръщаване на улица на името на снайпериста Александър Мацевски в Чернигов.

Тези дни майката на покойния потвърди самоличността му в телевизионно предаване.

Снощи президентът Володимир Зеленски приветства храбростта на този военен и съобщи, че посмъртно го награждава със званието "Герой на Украйна".

"Това е един истински герой, който дори изправен пред смъртта, показа на целия свят какво представляват украинският характер и непобедимост", посочи шефът на СБУ Васил Малюк, цитиран в комюникето.

Той добави, че службата му полага усилия да установи кои са руските военни, извършили кървавото престъпление.