Руският журналист Александър Гасюк, който беше задържан в Кипър в четвъртък, се е завърнал в Русия, съобщи ТАСС, като се позовава на руското външно министерство.

Гасюк, кореспондент на държавната "Росийская газета", беше задържан с аргумента, че представлява "заплаха за националната сигурност", след което разрешението му за престой беше анулирано.

Кипър предприема "всички подходящи мерки, за да защити националната си сигурност", е казал говорител на кипърското външно министерство пред държавната агенция КНА.

От своя страна външното министерство на Русия вчера извика посланика на Кипър в Москва Кипрос Йоргалис, пред когото изрази протест за ареста на журналиста. Москва обвини още Никозия, че при задържането на журналиста е била употребена физическа сила срещу него и служител на руското посолство, а самият Гасюк е получил нараняване на ръката. "Москва има основания да предполага, че западните специални служби са съпричастни към инцидента (...), а също и към неприемливите действия по отношение на сътрудник на посолството на Руската федерация", заяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС и БТА.

ТАСС отбеляза, че Гасюк е бил задържан в Никозия в четвъртък. В момента на задържането си той се е намирал в автомобил близо до къщата, в която живее със семейството си. Спрямо журналиста е била упражнена сила, в резултат на което е била наранена ръката му, отбелязва агенцията.

"Кипърската полиция заяви намерението си да ме депортира от острова", посочи кореспондентът на "Российская газета", като отбелязва, че "срещу него не са повдигнати никакви официални обвинения в каквито и да било престъпления".

По думите му, когато е бил задържан, са му казали, че разрешението му за пребиваване е било отменено, тъй като представлява "заплаха за сигурността". Той твърди, че има валидна журналистическа акредитация, издадена от Службата за преса и информация на правителството на Република Кипър.

Напоследък традиционно близките отношения на Кипър с Русия охладняха както поради войната на Русия в Украйна, така и заради намерението на Москва да започне да предоставя консулски услуги на руски граждани в окупираната северна част на острова.