Кипър е арестуван човек с двойно, руско и германско гражданство, заподозрян в незаконен износ на електронни компоненти за военна употреба за Русия в нарушение на санкциите на Вашингтон срещу Москва заради конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

33-годишният Артур Петров е бил задържан на 26 август по искане на американските власти и срещу него се води наказателно преследване за "нарушаване на правилата за износ, контрабанда, измама и пране на пари", се казва в съобщение за медиите на федералната прокуратура на Манхатън под ръководството на министерството на правосъдието, съобщава БТА.

"Артур Петров е организирал контрабандата в Русия на американски микроелектронни технологии, предназначени за военна употреба, от вида на компонентите, използвани от руските въоръжени сили при незаконното им нахлуване в Украйна", заяви помощник главният прокурор Матю Олсен.

Според американските власти обвиняемият, чието екстрадиране в САЩ все още не е известно кога ще бъде, е имал фиктивна компания в Кипър и е уверявал клиентите си, че купува и продава микрочипове и микропроцесори за пазара в тази страна от Европейския съюз или в други държави, които не са обект на санкции.

Според министерството крайният купувач е руска компания в Санкт Петербург, "Електроком ВПК", която доставя продукти на руските производители на оръжие. Петров може да бъде осъден на до 20 години затвор, ако някога му бъде повдигнато обвинение и бъде съден в Съединените щати.