Севернокорейският външен министър И Йон-хо е бил сменен, съобщи днес сеулският сайт "Ен Кей нюз", цитиран от Ройтерс. Не е ясно какви са мотивите на лидера Ким Чен-ун за това решение.

Не се посочва кой ще замени И, но се очаква Пхенян да обяви името на приемника му около четвъртък, се твърди в материала, в който са цитирани неназовани източници.

Южнокорейското министерство на обединението, което се занимава с въпросите, свързани със Северна Корея, е заявявало преди, че всякакви промени в статута на И трябва да се преценяват предпазливо.

Роден през 1956 година, И е син на И Мьон-дже, бивш заместник-директор на Организационния отдел, сенчест орган към управляващата Корейска трудова партия, който се занимава с назначенията на управленски позиции в държавата, според южнокорейското министерство на обединението.

Баща му е бил и редактор в Корейската централна телеграфна агенция, държавната медия, която публикува пропагандните изявления на Пхенян.

Владеещ свободно английски и възпитаник на престижния Университет за чужди езици в Пхенян, през годините И заемаше редица високопоставени постове, свързани с отношенията със Запада, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

От 2003 до 2007 година той беше посланик на Северна Корея в Лондон и беше и заместник-външен министър, представляващ Пхенян на шестстранните преговори за севернокорейската ядрена програма.