Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е получил писмо с поздравления за рождения си ден от американския президент Доналд Тръмп, но личните им отношения не са достатъчни за подновяване на преговорите. Това се посочва с изявление, публикувано от държавната севернокорейска агенция КЦТА и цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Макар Ким лично да харесва Тръмп, той няма да ръководи страната си въз основа на лични чувства, посочва в изявлението съветникът в севернокорейското министерство на външните работи Ким Ке-гуан.

Макар председателят Ким Чен-ун да има добри лични чувства към президента Тръмп, те са, в истинския смисъл на думата, лични, посочва още той.

Бяхме измамени от САЩ, водейки диалог с тях над година и половина, а това беше загуба на време за нас, допълва Ким Ке-гуан.

Северна Корея няма да обсъжда предложения, като направените от Тръмп на последната среща на върха с Ким Чен-ун в Ханой през февруари 2019 година, отбелязва още съветникът, допълвайки, че Пхенян няма да се откаже от ядрени съоръжения срещу частично облекчаване на санкциите и ще се върна на масата за преговори, когато САЩ направят отстъпки.

Освен това Ким Ке-гуан предупреди Южна Корея да не се бърка в отношенията между САЩ и Северна Корея.

Вчера южнокорейски представител каза, че Тръмп е помолил южнокорейците да предадат поздравления за рожден ден на севернокорейския лидер. Северна Корея вече беше получила директно писмо с поздравления от Тръмп, заяви Ким Ке-гуан.

Изглежда те (южнокорейските власти) не знаят, че съществуват специални канали за връзка между висшите ръководители на Корейската народнодемократична република (КНДР) и САЩ, допълни съветникът.

Смята се, че Ким Чен-ун е роден на 8 януари и сега е на 36 години.