Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е ръководил учение за симулация на ядрен ответен удар, изпращайки ясно послание към враговете на страната, съобщи днес севернокорейската официална телеграфна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Ким е проследил симулацията на ядрения удар, включваща войскови маневри при ядрена контраатака и артилерийски стрелби с боеприпаси, имитиращи ядрени бойни глави, каквито може да бъдат използвани в условията на реална ядрена атака, съобщи агенция КЦТА, цитирана от БТА.

По-рано през деня стана известно, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета към морето от източното си крайбрежие, съобщиха южнокорейските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс.

Японското правителство и брегова охрана предупредиха, че Северна Корея най-вероятно е изстреляла балистична ракета. Според местната телевизия Ен Ейч Кей тя най-вероятно се е приземила извън изключителната икономическа зона на Япония.

Медията съобщи, цитирайки източник от японското правителство, че става дума за балистична ракета с малък обсег.

Нито Япония, нито Южна Корея не дават допълнителни детайли.

Миналата седмица Северна Корея заяви, че е изпитала стратегическа крилата ракета, за да изпита по-голяма бойна глава, както и нова противовъздушна ракета.

По-рано този месец КНДР изстреля нова хиперзвукова ракета като част от развитието на арсенала си от ракети с твърдо гориво с различен обсег.

Северна Корея наруши забраната на Съвета за сигурност на ООН за разработването на балистични ракети, отхвърляйки резолюциите му като нарушаващи суверенното му право да се отбранява.