Украйна е атакувала руско военно подразделение близо до Евпатория в анексирания от Русия Крим, каза командирът на украинските военновъздушни сили Микола Олешчук, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Благодаря на пилотите от военновъздушните сили и на всички, които планираха операцията за перфектното изпълнение на бойната задача", заяви командирът Олешчук в "Телеграм".

По непотвърдена информация базата е на ПВО и радиолокационни средства на руските военни, сред които радиолокационна станция "Оборона", съобщават украински канали в Телеграм. В момента на попадението там се е намирала и много военна техника.

Руското министерство на отбраната съобщи по-рано, че руските сили са осуетили украинска атака срещу Крим.

От военното ведомство на РФ съобщиха тази вечер, че силите му за противовъздушна отбрана са унищожили ракета и дрон над акваторията на Черно море.

Руските системи за ПВО са прехванали украинска ракета над южната Липецка област, намираща на около 400 километра от украинската граница, заяви руското ведомството, цитирано от Ройтерс. В съобщението се посочва, че унищожената ракета е била пригодена за атаки по наземни цели.

Министерството съобщи и за украински дрон, свален над северозападната част на акваторията на Черно море, допълва ТАСС. Безпилотният летателен апарат е бил прехванат и унищожен в 20:40 ч. московско време.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарност във "Фейсбук" на международните партньори на страната, които улесниха обмяната на военнопленници между Украйна и Русия, предаде агенция Укринформ, цитирана от БТА.

"Вече сме си вкъщи" са думите на всички украинци, които се връщат от руски плен, а ние направихме всичко по-силите си повече от тях да се върнат", каза украинският президент.

Според украинския лидер е "много важно да върнем хората си у дома".

"Благодаря на всички международни партньори, които ни помогнаха да постигнем това. Благодаря на нашия екип, който работи за размяната на военнопленници", отбеляза Зеленски.

Укринформ съобщи преди ден, че повече от 200 украински войници и цивилни са били върнати в Украйна от руски плен в рамките на споразумение за размяна на военнопленници.