Украйна ще получи първия транш от програмата за подпомагане на страната в размер на 4,5 млрд. евро през март, а вторият транш на стойност 1,5 млрд. евро ще бъде отпуснат през април, заяви в Киев изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, предаде Укринформ.

"Вече финализираме механизма за подкрепа на Украйна, който се нарича Механизъм за Украйна... Първият транш от тази помощ в размер на 4,5 млрд. евро ще бъде получен през март, а скоро след това, през април, ще бъдат получени 1,5 млрд. евро", каза Домбровскис на съвместна пресконференция с украинския премиер Денис Шмигал.

На 27 февруари Европейският парламент подкрепи решението за стартиране на Механизма за Украйна - инструмент, който предвижда възможността Украйна да получи финансова и техническа помощ от ЕС на обща стойност 50 млрд. евро в периода 2024-2027 г.

Преди дни украинският премиер призова западните страни да прехвърлят на Киев 300 милиарда евро руски активи, които са замразени в чужбина, предаде Франс прес. "Помощта от нашите партньори е едно изключително важно средство, но ние имаме нужда от предвидимост и стабилност независимо от времето, политическите промени, изборните цикли, които се случват по света", каза Шмигал, цитиран от БТА.

"Конфискацията на руски активи трябва да се превърне в един надежден източник за подкрепа за нашата страна", добави той.