В Киев започна демонтаж на паметника под арката на "Дружба на народите". Начинанието бе предизвестено вчера от кмета на града Виталий Кличко.

"Русия отбеляза отношението си към Украйна с бруталните убийства на мирни украинци, унищожаването на нашите градове и населените места, желанието да унищожи нашата държавност. 8 метра метал от т. нар. "приятелство на два народа" ще бъдат премахнати", съобщи Кличко на страницата си във Фейсбук.

8-метровата бронзова скулптура е поставена в самия център на Киев през 1981 г. и символизира специалното приятелство между руснаците и украинците. Паметникът е висок около 6 метра и е символ на обединението на Украйна с Русия. Има две скулптури - на двама работници - украинец и руснак, които държат в ръцете си лента, вдигната над главите си с Ордена за приятелство на народите.

Униан показа кадри от започналия демонтаж на монумента днес.

 

Втората скулптурна композиция на същата тема от червен гранит ще бъде покрита с довършителни материали и впоследствие демонтирана.

Подобно име има и арката-паметник "Приятелството на народите", под която все още има скулптура. Кличко обеща да го преименува и да продължи да подчертава цветовете на украинското знаме.