Около 170-200 души преминават от Русия в Украйна всеки ден през хуманитарния коридор Колотиловка-Покровка на границата на Белгородска и Сумска област, предаде украинската агенция Укринформ, цитирана от БТА.

Заместник министър-председателката на Украйна Ирина Верешчук съобщи информацията по националната телевизия. 

Украйна отвори от събота граничен пункт с Русия, който беше затворен от началото на войната, за да могат украинските бежанци, принудени да се преместят в Русия, да се върнат у дома, предаде ДПА.

Преките пътища към районите, контролирани от украинските войски, често са блокирани от фронтовите линии и на много украинци се налага да търсят подслон в Русия, отбелязва агенцията.

Ирина Верешчук заяви, че в украинската Сумска област е отворен център, в който хората могат да получат психологическа, медицинска и хуманитарна помощ.

Освен това има и превозни средства, които безплатно превозват до град Суми и там има център, в който могат да пренощуват и да отпътуват за Киев на сутринта. Според Верешчук всеки ден в 6:47 тръгват евакуационни влакове за Киев. Желаещите могат да се качат и на автобус до Харков.

Верешчук отбеляза, че е "възможно и е безопасно да се преминава през хуманитарния коридор Колотиловка-Покровка! ГКПП между Сумска област и руската Белгородска област".

Отвореният граничен пункт с Русия обаче функционира едностранно и през него няма да може да се замине за Русия.

"Границите с държавата агресор са затворени и днес има само един хуманитарен коридор, който действа по този начин. Има също и такива (коридори) с Беларус. Но този е единственият с Русия", допълни вицепремиерът.

За да се върнат от Русия в контролираните от Украйна региони, бежанците трябваше да поемат по заобиколни пътища през държави от Европейския съюз или през Грузия.

Киев многократно е призовавал украинците, живеещи в окупираните от Русия райони на страната, да бягат на украинска територия предвид опасността да бъдат отново задържани.