Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров, търсейки още украински войници, иска да призове също и живеещи в чужбина украински мъже да отбият военна служба през следващата година, предаде ДПА.

Украинците на възраст между 25 и 60 години, живеещи в Германия и в други страни, които са годни за военна служба, ще бъдат помолени да се явят в центровете за набиране на военнослужещи, каза Умеров в коментар, цитиран вчера от германски медии, сред които вестник "Билд", телевизия "Велт" и "Политико".

Министърът заяви, че отправя "покана", но даде да се разбере, че ще има санкции, ако някой не се съобрази с това искане. "Все още обсъждаме какво трябва да се случи, ако те не дойдат доброволно", допълни той.

Украинските военни биха искали да мобилизират още 450 000 до 500 000 военнослужещи, за да отблъснат руските войски, но условията на финансовата и политическата рамка все още не са изяснени. Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече мобилизацията "чувствителен въпрос".

Умеров заяви, че в случая е важна справедливостта. В бъдеще на засегнатите трябва да е ясно предварително как ще бъдат обучени и екипирани, къде и кога ще служат и кога ще бъдат освободени. Въпреки забраната много украински мъже са заминали за чужбина преди евентуално да получат призовки за военна служба.

Същевременно президентът Володимир Зеленски заяви, че Киев все повече разчита на дронове от всякакъв вид в защитата си срещу руското нахлуване, предаде ДПА.

"Това е очевиден приоритет на държавата и конкретен начин за защита на живота на нашите воини", каза Зеленски в снощното си видеообръщение.

По думите му той е участвал в консултация с правителството и военните в Киев за това какви дронове има на склад и какви са необходими на фронтовата линия.

"Логистиката ще бъде ускорена", каза украинският президент. Според Зеленски се работи и по подобряване на ефективността на дроновете от всякакъв мащаб, чието значение нарасна значително през продължаващата почти 22 месеца война.

Украинските и руските военнослужещи използват малки дронове с камери, за да наблюдават всяко движение на противника на бойното поле. Такива летателни апарати могат също така да пускат и малки заряди с взрив над танкове или противникови окопи.

Украинците ги използват, за да компенсират отчасти своите намаляващи запаси от артилерийски боеприпаси, но Москва разполага с много ефективна технология за заглушаване на електрониката на вражеските дронове.

В същото време почти всяка нощ Русия обстрелва украински градове с дронове иранско производство, които в края на полета си трябва да се разбият в целта със заряд с взрив.

Украйна доразвива своите дронове, осигурявайки им по-голям обсег на действие. Досега обаче щетите, които те нанасят при нападения срещу цели в Русия, са ограничени, отбелязва ДПА.