Украйна обяви военна заплаха за корабоплаването във водите на шест руски пристанища в Черно море, предаде Укринформ. Съобщението бе публикувано на уебсайта на Държавната хидрографска служба, информира БТА.

Става въпрос за акваторията на вътрешните и външните рейдове на пристанищата Анапа, Новоросийск, Геленджик, Туапсе, Сочи и Таман.

Миналия месец украинското министерство на отбраната на предупреди, че от 00:00 ч. на 21 юли всички плавателни съдове в Черно море, които се движат към руските пристанища или към окупираните от украински пристанища, могат да бъдат считани от Украйна за превозвачи на военни товари с всички съответни рискове.

Предупреждението на Украйна за "военна заплаха" в акваторията на шест руски черноморски пристанища всъщност е заявка за нови терористични атаки срещу гражданското корабоплаване, заяви председателят на кримския парламент Владимир Константинов, цитиран от ТАСС.

"Държавната хидрографска службана Украйна съобщи за "военна заплаха" за корабоплаването в руските пристанища в Черно море. Всъщност това е официална заявка за по-нататъшно извършване на терористични нападения срещу граждански кораби като това, извършено тази нощ срещу танкера "Сиг" в Керченския проток. С действията и думите си Украйна се насочва срещу мирното корабоплаване", написа Константинов в канала си в "Телеграм".

Той отбеляза, че в условията на действията на Украйна гарантирането на безопасността на корабоплаването в Черно море може да бъде потвърдено "само ако Одеса бъде освободена".

Ръководителят на Службата за вътрешно разузнаване на Украйна (СБУ) от своя страна определи като "законни" атаките с безпилотни катери срещу руски кораби и Керченския мост, свързващ окупирания Кримски полуостров с Русия, предаде ДПА.

Васил Малюк, ръководител на СБУ, написа в канала си в "Телеграм", че това е "абсолютно логична и ефективна стъпка" срещу врага.

По-рано днес украински безпилотен катер се вряза в руски танкер в близост до Кримския полуостров, като му нанесе сериозни щети. Вчера руски военен кораб бе сериозно повреден при удар от украински безпилотен морски апарат близо до руското пристанище в град Новоросийск.

"Такива специални операции се провеждат в териториалните води на Украйна и са напълно законни", заяви Малюк.

Русия трябва "да напусне териториалните води на Украйна, както и нашата територия. Колкото по-скоро го направят, толкова по-добре ще бъде за тях. Защото ние ще победим напълно врага в тази война", добави той.

Москва, от своя страна, заяви, че Украйна се е опитала да предизвика екологична катастрофа с "терористичната атака" срещу граждански кораб. Според руските власти от танкера не е изтекло гориво в морето.

След нощната атака на украински безекипажен катер срещу руския танкер "Сиг" днес руските служби за извънредни ситуации се подготвят да обезопасят тежко повредения кораб, намиращ се в Керченския проток. Водата, проникнала през дупка в корпуса на танкера, се изпомпва, съобщи руската морска спасителна служба.

Според предоставената от руските власти информация никой от единадесетте души екипаж не е пострадал при атака и не се е стигнало до изтичането на гориво във водите на Черно море. Танкерът е бил ударен и повреден в ранни часове днес от украински безпилотен катер, натоварен с 450 килограма експлозиви.

Украинската държавна телевизия "Свобода" публикува видеозапис, за който се твърди, че показва как безпилотният апарат удря плавателния съд.