"Все още можете да спасите Русия от трагедия, а руската армия - от унижение. Но времето изтича. Не го пропускайте." Така украинският министър на отбраната Алексей Резников се обърна към руските войници и офицери на руски език.

"Това е съобщение от Киев. Казвам се Алексей Резников. Аз съм министърът на отбраната на Украйна. Обръщам се към войници и моряци, сержанти и старшини, мичмани, офицери, генерали и адмирали от руската армия. Няма грешка. Точно към руската армия. Думите ми са насочени преди всичко към офицерите и командирите. Защото решенията се вземат от вас".

Резников заяви, че украинците се защитават, а руснаците погребват своите другари по оръжие. "Вашите десантчици сега умират на десния бряг на Днепър. Те си знаят работата. Но някой в Кремъл е решил да ги изпрати на сигурна смърт", заяви той.

"Бяхте измамени и предадени. Обещаха ви лесна разходка и ви изпратиха в капан. Плащате с кръв за чужди фантазии и фалшиви цели... Сега не ви слушат. Защото да ви чуят сега означава да признаят грешките си. А в Москва не обичат истината. По-лесно им е да разкажат как сте загинали геройски в битка срещу въображаеми пълчища на НАТО... Мнозина от вас вече са разбрали - не сте изпратени да умрете за справедлива кауза. Може би затова вашият президент се крие в бункер, вместо да бъде до вас. Той се страхува от вашето прозрение, от вашето презрение и от вашия справедлив гняв", казва в посланието си украинският министър на отбраната.

Резников подчертава, че руските военни не "освобождават" никого в Украйна, а унищожават цели градове, в които не толкова отдавна те са били смятани за добри съседи и там са говорели на руски език, а сега е посята враждебност за поколения напред.

Министърът задава риторичния въпрос за това като какви ще останат в историята тези, които са дошли да се бият в Украйна: "Като тези, които са се сражавали под същото знаме с престъпници? Ще бъдете запомнени като крадци, насилници и убийци...

Ще ви кажа какво ще се случи след това. Хиляди руски момчета ще загинат. Още повече хора ще останат без ръце, без крака. Но те ще бъдат опозорени. А вас ще изкарат виновни. И отново ще ви предадат. Както неведнъж са ви предавали", казва Резников.

Според него руското командване вече разбира, че се е озовало "в капан с войната" - и ще направи всичко възможно да припише "своите грешки, своите кражби" на подчинените си.

"След войната именно вие ще бъдете тези, които ще трябва да гледат в очите на осакатените, вдовиците и сираците на вашите войници. Защото никой от Кремъл няма да отиде при тях. Ще трябва да живеете редом с онези, които сега масово бягат от мобилизация във Финландия, Грузия, Казахстан и дори Монголия. И те ще бъдат уверени, че са постъпили правилно", подчерта министърът.

Резников заяви, че "на украинците не им трябва руска земя", тяхната собствена им е достатъчна.

"Ще гарантираме живота, сигурността и справедливост за всеки, който откаже да се бие незабавно. И ще има трибунал за тези, които са издавали престъпни заповеди.

Все още можете да спасите Русия от трагедия, а руската армия - от унижение. Но времето изтича. Не го губете", завършва посланието в YouTube Резников.