Системите за противовъздушна отбрана унищожиха 17 украински самолетни управляеми ракети над Черно море и още три над Кримския полуостров. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

На 31 януари тази година около 17:00 часа московско време беше спрян опит на киевския режим да извърши терористична атака с 20 авиационни управляеми ракети срещу цели на територията на Руската федерация. Дежурните системи за противовъздушна отбрана унищожиха 17 украински ракети над Черно море и още три над Кримския полуостров", отбелязват те.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са ненесли удар по военното летище "Белбек" в Крим, предаде Ройтерс като се позова на пост в "Телеграм" на командващия ВВС на Украйна Николай Олешчук. В поста той благодари за провеждането на операцията.

"Украинските летци със сигурност ще се завърнат в родното си летище", написа командващият ВВС на Украйна, като разпространи и видеоклип на удара.

По-рано губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев съобщи, че военните са отбили масирана атака срещу града, свалени са повече от шест ракети и няма жертви.

"Внимание на всички! Тревога за въздушна атака!" - написа той в Телеграм. Развожаев съобщи, че движението по Кримския мост временно е блокирано, а по-късно написа, че ПВО е сработила и няма жертви и щети.

"В момента е записано съобщение за падане на отломки в празен парцел в района на "Любимовка". Всички служби са изпратени на място", поясни той.

Районът на летище "Белбек" в кримския град Севастопол вероятно е попаднал под атака на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), предаде УНИАН, като се позовава на медийни доклади и съобщения в местни Telegram канали.

"Крымский ветер" показа снимки и кратки кадри, на които се вижда издигането на гъст черен дим от района на летището.

"Множество пожарни камиони се насочиха натам", написаха потребителите.

Губернаторът на Севастопол написа, че димът в района на Севастополския залив е бил причинен от действията на военните, които са  използвали стандартни средства за маскировка.

Експлозии са чути в района на Казантип, Евпатория и Саки.

Губернаторът на Севастопол съобщи по-късно, че руската ПВО е сработила и няма големи щети. 12 сгради са повредени от паднали отломки. Щетите са незначителни - счупени са стъкла, повредени са огради и др. Няма пострадали.

Два часа преди въздушната атака срещу полуострова разузнавателни самолети на Великобритания, Италия и САЩ са прелетели близо до Крим, съобщава ТАСС, като се позовава на данни от портала Flightradar24.com.

Следите на безпилотния летателен апарат и P-8A Poseidon започват в района на американската военновъздушна база "Сингонела" в Сицилия. Британският самолет, според Flightradar, се е насочил обратно към Обединеното кралство. Предполага се, че италианският разузнавателен самолет е летял до Черно море от централната част на Италия.