Украйна и Полша привикаха взаимно посланиците си заради полемика, породена от изявления на полски държавен секретар, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съветникът по външна политика на полския президент Анджей Дуда защити по телевизията в понеделник полските ограничения за внос на украински селскостопански продукти. Марчин Пшидач, също така призова за повече благодарност от страна на Киев в този контекст.

"Украйна трябва да започне да оценява това, което Полша е направила за нея", каза той. В отговор на това полският посланик беше извикан в украинското външно министерство вчера. Той е бил уведомен, че забележките на Пшидач са "неприемливи".

Варшава, която всъщност е смятана за един от най-важните поддръжници и най-близки партньори на Киев от началото на руската военна инвазия в Украйна, реагира гневно на привикване и извика на свой ред украинския посланик в полското външно министерство.

"В международната политика, в условията на продължаваща война, като се има предвид огромната подкрепа, която Полша оказва на Украйна, такива грешки не бива да се случват", написа пък полският министър-председател Матеуш Моравецки в "Туитър" вчера.

След това украинският президент Володимир Зеленски зададе по-примирителен тон.

"Няма да допуснем никакви политически моменти да развалят отношенията между украинския и полския народ", написа той в "Туитър". "Емоциите определено трябва да се охладят", каза още Зеленски. "Свободата и благоденствието на нашите народи, ценностите на нашата Европа и победата над общия руски враг са над всичко", припомни Зеленски.

Изявлението на Пшидач бяха свързани с полската забрана за внос на по-евтино украинско зърно. Тя има за цел да запази цените на зърното в страната стабилни за полските фермери. Забраната за внос не засяга транзита през Полша на украински селскостопански продукти за трети страни.