Администрацията на украинския президент Володимир Зеленски подготвя нова размяна на затворници с Русия, пише руският в. "Комерсант". Според изданието Киев очаква списъците на задържани лица за размяна да бъдат договорени още през октомври, цитира БТА. Предполага се те да включват няколкостотин души, държани в места за изтърпяване на наказания в Русия и Донбас в сепаратистка Източна Украйна.

Кремъл не изключва възможността за нова размяна, но прави уговорка, че за целта ще е необходима много старателна работа "и със сигурност проточена във времето", се казва в статията.

След "голямата размяна" по формулата "35 срещу 35" от 7 септември президентът Зеленски заяви, че това е само първият етап. Вчера помощникът му Андрий Ермак отбеляза пред онлайн изданието "Левий берег", че в момента се договаря бройката за следващата размяна, след което ще дойде ред на датата. Според събеседници на "Комерсант" в Киев става дума по-специално за кримско-татарски активисти, арестувани от Москва, анексирала Крим през 2014 г. Властите в Украйна ги смятат за политзатворници.