Властите в Казахстан са задържали руски експерт по киберсигурността, който е издирван и от САЩ, и от Русия, предаде Ройтерс. Агенцията цитира информация от неговата фирма, според която от Вашингтон търсят арестувания, а от Москва също са поискали екстрадирането му.

Става въпрос за Никита Кислицин, ръководител на един от отделите на руската фирма за киберсигурност F.A.C.C.T., който е бивш главен редактор на списание "Хакер". Той е бил задържан в Казахстан на 22 юни.

Казахстанските власти обсъждат поисканата от Съединените американски щати екстрадиция, посочва новинарската агенция, като цитира компанията F.A.C.C.T.

Според фирмата работодател на Кислицин обвиненията срещу него датират от времето му на журналист и независим изследовател.

Отделно от това руският вестник "Ведомости" съобщава, че московски съд е разпоредил задочния арест на Кислицин по обвинения в неоторизиран достъп до дигитална информация. Съответно и Русия е пожелала неговата екстрадиция.

РИА Новости пък цитира руското консулство в Казахстан. Оттам са помолили Астана да не бърза с екстрадицията на Никита Кислицин в САЩ.

F.A.C.C.T. се отдели от базираната в Сингапур фирма за киберсигурност Group-IB, откъдето отрекоха пред Ройтерс да са замесени по какъвто и да е начин в разследването.

F.A.C.C.T. е наследник на Group-IB, която продаде руския си бизнес на местно ръководство през пролетта на 2023 г., отбелязва руския новинарски сайт РБК. Основател на фирмата е Иля Сачков. След сделката той остана основен акционер на F.A.C.C.T. През септември 2021 г. Сачков беше арестуван. Обвинен е в държавна измяна. Вместо Сачков Group-IB беше оглавен от съоснователя Дмитрий Волков. Материалите по делото Сачков са засекретени. Волков каза пред РБК, че обвинението не се отнася до компанията, то е повдигнато само срещу Сачков като физическо лице, а не срещу генералния директор.

В същото време няколко събеседници на РБК отбелязват, че ситуацията с Кислицин не трябва да засяга F.A.C.C.T, тъй като компанията "не може да излезе от ямата" след ареста на Иля Сачков.

Представител на F.A.C.T. заяви, че компанията не вижда връзка в задържането на Никита Кислицин със случая Сачков. "Подобни предположения не са нищо повече от спекулации. Делото на Илия Сачков остава секретно, нямаме подробна информация в какво конкретно е обвинен", каза той.

Той също така подчерта, че компанията не е получавала никакви искания или обжалвания, свързани с Кислицин. На F.A.C.C.T. настояват, че работят "както обикновено, като гарантират защитата на своите клиенти". Събеседникът на РБК също подчертава, че през изминалата финансова година броят на F.A.C.C.T. нарасна с една трета.

Защо САЩ издирват Кислицин

През 2020 г. Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че Кислицин е един от заподозрените по делото срещу руския хакер Евгений Никулин, който беше обвинен в хакване на LinkedIn, Dropbox и Formspring, съобщава РКБ. През 2012 г. Кислицин е участвал в хакване на социалната мрежа Formspring, кражба на потребителски данни и опит да ги продаде за 5,5 хиляди евро.

Никулин твърди, че през 2013 г. Кислицин се е срещнал с представители на Министерството на правосъдието на САЩ и е споделил с тях своята изследователска работа, която е извършил през 2012 г.

След това, през 2014 г., Кислицин е поканен да говори с правителствени служители в посолството на САЩ в Москва, според документ, публикуван в базата данни с американски съдебни решения в средата на 2020 г. На срещата той говори за работата на руските хакери, както и за разследването на Group-IB във форума за карти FETEAM (платформа, където можете да продавате и купувате откраднати данни от банкови карти). Кислицин описва как точно Group-IB проследява трафика на този форум и също така предлажа да прехвърли събраните данни на ФБР. Сачков е подкрепял Кислицин в предаването на данни, казва последният.

Според един от източниците на РБК на пазара за информационна сигурност задочният арест на Никита Кислицин от московски съд може да е опит да бъде защитен от екстрадиция по искане на САЩ.