Катерът от Бреговата охрана на САЩ "Хамилтън" се е отправил към Черно море за съвместна работа с партньори от региона и съюзници от НАТО, съобщи на страницата си в Туитър Шести флот на ВМС на САЩ, предаде ТАСС.

"Катерът от Бреговата охрана на САЩ "Хамилтън" започна преход в северно направление за транзит в Черно море след работа с ескадрения миноносец на ВМС на САЩ "Рузвелт" в Егейско море. "Хамилтън" ще работи със съюзници от НАТО и партньори от региона", се казва в съобщението, без да се дават повече подробности.

Кораби на страни от НАТО редовно влизат в Черно море. Руското външно министерство нееднократно е отбелязвало, че военно присъствие в акваторията на Черно море на кораби от държави, които се намират извън този регион, не помага за укрепването на стабилността, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

От март до юли Балканите и Черноморският регион са домакин на най-голямото военно учение на САЩ и НАТО тази година. "Дифендър Юръп" 21 е с отбранителна цел и демонстрира твърдия ангажимент на Америка като стратегически партньор за сигурността на региона. В него участват 28 000 войници от 26 партньорски страни от НАТО и САЩ и се разиграва на 30 полигона в 14 държави от Балтика до Балканите и от Северно до Черно море. В рамките на няколко по-малки учения хиляди войници едновременно провеждат отбранителни операции по море, суша и въздух.

А ролята на България ще е освен като участник - и като домакин на три учения от средата на май до юни.