Пътнически самолет Боинг-777 на малайзийските авиолинии падна на територията на Украйна на 60 км от руската граница, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник в авиодиспечерските кръгове.

Предполага се, че на борда е имало 285 пътници и 13-членен екипаж и всички са загинали. Самолетът изпълнявал полет от Амстердам до Куала Лумпур.

В 17,20 ч московско време самолетът, летящ на височина повече от 10 000 метра, е трябвало да навлезе в руското въздушно пространство.

Преди това самолетът започнал да се снижава, а по-късно е бил открит горящ на земята на украинска територия, казал източникът.

Боингът паднал близо до град Шактарск в Донецка област, след като изчезнал от радара.

Порошенко смята, че самолетът се е разбил в резултат на терористичен акт

Украинският президент Петро Порошенко смята, че причината за разбиването на малайзийския пътнически самолет в район, контролиран от проруските сепаратисти в Източна Украйна, е терористичен акт, съобщи неговият прессекретар, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Порошенко смята за падането на самолета следното: това не е нито инцидент, нито катастрофа, а терористичен акт", написа в Туитър президентският говорител Святослав Цеголко.

Той настоя за създаването на комисия с участието на специалисти от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) и на представители на Холандия и Малайзия, която да разследва трагедията със самолета на Малайзийските авиолинии.

Бунтовниците в Украйна са готови да обявят тридневно спиране на огъня, за да се улесни разследването на катастрофата с малайзийския самолет, предаде Асошиейтед прес.

Евроконтрол затваря въздушното пространство на Украйна

С нареждане на Евроконтрол (Eurocontrol) е закрито въздушното пространство над Украйна за граждански самолети, съобщи ИТАР-ТАСС.

Агенцията цитира директора на общоевропейската организация на диспечерите Титгат Люк.

В момента почти всички чужди авиокомпании избягват въздушните коридори в източната част на страната.

Кремъл съобщи, че Путин и Обама са разговаряли по телефона

"Руският президент информира президента на САЩ за доклад на авиодиспечерите, който пристигна малко преди телефонния им разговор и според който малайзийски самолет се е разбил в Украйна", съобщи руското президентство в комюнике.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления малайзийски самолет