Руският вицепремиер Сергей Иванов заяви, че следователите са отхвърлили вероятността за експлозия или пожар като причина за катастрофата. Предварителният анализ на разчетената информация от черните кутии в Москва и работата на мястото на катастрофата са установили, че двигателите на самолета са работили до момента на сблъсъка на машината със земята.
Следователите вече отхвърлиха и версията за техническа повреда.

Полският президент Лех Качински и съпругата му Мария, загинали при самолетната катастрофа в събота, ще бъдат погребани в 12 часа в неделя в криптата на Вавелската катедрала на замъка Вавел в Краков, в южната част на страната. Погребението на семейство Качински ще се състои в два дни. Общонародна церемония ще има във Варшава, на площада пред паметника на незнайния воин, известен като площад "Пилсудски", съобщават полски медии, цитирани от БТА.
Самото полагане на тленните останки на семейство Качински ще стане в неделя, уточни Яцек Сашин, заместник-директор на канцеларията на полския президент.
Във Вавелската катедрала са положени тленните останки на редица полски крале и президенти, предаде Франс прес. Там са погребани и бащата на полската независимост маршал Юзеф Пилсудски, както и генерал Владислав Шикорски, който беше начело на полското правителство в изгнание в Лондон по времето на Втората световна война и който също като Качински загина в самолетна катастрофа.

Ярослав Качински, председател на консервативната партия "Право и справедливост", бивш премиер и брат близнак на полския президент, заяви че не иска да заеме мястото на покойния си брат като представител на партията  следващата президентска кампания.
"На Ярослав Качински сега не му е до политика", заяви Адам Билан, говорител на партията "Право и справедливост" и близък негов сътрудник. "Той загуби брат си и много приятели" в катастрофата, обясни Билан за общественото радио Труйка.

Сред загиналите при инцидента 18 парламентаристи от различни политически движения има осем членове на партията "Право и справедливост".
Една от важните личности в партията - Збигнев Васерман, е заел мястото в самолета, което първоначално било предвидено за Ярослав Качински.

Вижте снимки