Тленните останки на Качинска в дървен ковчег, покрит с полското знаме, бяха докарани с военнотранспортен самолет на летище Окенче малко след 10,30 ч. местно време. Те бяха посрещнати от единственото дете на семейството, дъщерята Марта, и от Ярослав Качински, брата близнак на загиналия президент. Тялото на първата дама на Полша бе идентифицирано вчера благодарение на гравирания й венчален пръстен, заяви в Москва полската министърка на здравеопазването Ева Копач.
Траурните прояви във връзка с погребението на полския президент Лех Качински и съпругата му, загинали на 10 април при самолетна катастрофа в Русия, ще траят два дни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски обяви, че утре ще насрочи дата за президентски избори след смъртта на държавния глава Лех Качински. На въпрос на телевизионни журналисти дали утре смята да обяви дата за президентски избори, той отговори: "Струва ми се, че е абсолютно наложително." Съгласно полската конституция Коморовски трябва до 14 дни след смъртта на действащия президент да насрочи дата за избори.

За тази събота в Полша е насрочена общонационална трурна церемония, а самото погребение на президентската двойка ще се състои в неделя, заяви пред националното радио Яцек Сасин от президентската канцелария във Варшава. Мястото вече е избрано от близките на покойните, но за момента не може да бъде съобщено, добави той.

Тялото на Лех Качински бе изпратено в Полша още на 11 април. Мария Качинска загина заедно с държавния глава в катастрофата край Смоленск в Западна Русия, отнела живота на още 94 души, сред които мнозина високопоставени полски политици и военни.

До момента са идентифицирани телата на 45 загинали в катастрофата, съобщи руският министър на здравеопазването и социалното развитие Татяна Голикова след работни съвещания с представители на полската страна. Сега се организира транспортирането на телата в Полша, добави тя. Продължава процедурата на идентифициране на телата на загиналите от пристигналите вчера в Москва 54 техни роднини. Към руските съдебни лекари се присъединиха експерти от Полша и работят заедно по идентифицирането на телата, съобщи Голикова.

Вижте снимки