Катар прави преоценка на ролята си на посредник в преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас", заяви катарският премиер и министър на външните работи на страната шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, предаде Ройтерс. Агенцията допълва, че той е изразил безпокойство от подкопаването на катарските усилия от страна на политици, които се стремят "да трупат точки".

Шейх Мохамед каза, че "с посредничеството се злоупотребява в името на тесни политически интереси и че това изисква от Катар да направи пълна преоценка на своята роля".

Той не назовава визираните от него политици, пояснява Ройтерс, като припомня, че във вторник катарското посолство във Вашингтон е крикитувало коментарите, направени от американския конгресмен от Демократическата партия Стени Хойър, призовал САЩ да "преоценят" отношенията си с Катар, информира БТА.

В понеделник Хойър заяви, че Катар трябва да заплаши "Хамас", че ще има "последствия", ако палестинската ислямистка групировка "продължи да саботира напредъка на преговорите за освобождаването на заложнициге и временното спиране на огъня", отбелязва Ройтерс.

Шейх Мохамед подчерта вчера, че ролята на посредник си има предел.

"Посредниците не могат да гарантират неща, за които самите страни по преговорите се въздържат (да направят предложение)", каза той. Преди това катарският премиер заяви, че преговорите за заложниците и спирането на огъня се намират в "деликатна фаза".

"Правим всичко възможно, за да преодолеем това препятствие", обяви той, без да дава повече подробности, като в същото време заклейми политиката на "колективно наказание", следвана от Израел във войната срещу "Хамас" в Газа, както и последните прояви на насилие на територията на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан.

Междувременно външният министър на Великобритания Дейвид Камерън изрази надежда, че израелският отговор на иранското нападение с ракети и дронове в нощта срещу 14 април ще бъде "колкото твърд, толкова и умен", предаде ДПА.

Снимка: АП/БТА

Бившият британски премиер направи изявлението си след разговорите в рамките на кризисна дипломация, които той и външната министърка на Германия Аналена Бербок проведоха в Израел преди участието си на срещата на Г-7 на остров Капри в Италия.

Камерън заяви, че по-важните въпроси са освобождаването на израелските заложници, държани в ивицата Газа от радикалната палестинска групировка "Хамас", редовната доставка на хуманитарна помощ за палестинците в крайбрежната територия и прекратяването на огъня там.

След срещите с президента на Израел Ицхак Херцог и премиера на страната Бенямин Нетаняху Камерън и Бербок отправиха генерален призив за сдържаност. "Говоря за чиста проява на сдържаност, което е всъщност проява на сила", каза Бербок.

"Благодаря на нашите приятели за подкрепата - на думи и на дела. Те дадоха редица предложения и съвети, които аз оценявам, но бих искал да дам ясно да се разбере едно - ние ще вземем сами решенията. Държавата Израел ще направи каквото е необходимо, за да се защити", заяви израелският министър-председател Нетаняху.

"Ескалация на напрежението няма да е от ничия полза", отбеляза на свой ред Бербок.

Двамата участваха в срещата на Г-7, където финансовите лидери във формата осъдиха заедно иранското нападение с дронове и ракети срещу Израел в нощта срещу 14 април и заявиха в декларация, приета след срещата им снощи, че "ще гарантират своето тясно сътрудничество в предприемането на всякакви бъдещи мерки, с които да се намали способността на Иран да придобива, произвежда или прехвърля оръжия за дестабилизирането на дейностите в региона му", отбелязва агенцията.