Най-малко 26 души загинаха при сблъсъци между полицията и банди в северозападната част на венецуелската столица Каракас, предадоха Франс прес и Ройтерс, като цитират изявление на вътрешния министър Кармен Мелендес.

Четирима от загиналите са служители на силите на реда, а други 10 са били ранени. Останалите 22 загинали са членове на банди. Ранени са и 28 местни жители, които не са заподозрени в членство в банди. Някои от тях са загинали, но министърът не уточни броя им в снощното си изявление.

В операцията участваха около 2500 служители на силите на реда. Подгонени, лидерите на бандите се укриват. Издадени са заповеди за задържането им.

В някои квартали на венецуелската столица през последните дни имаше сблъсъци, при които бяха използвани и тежки оръжия.

Според анализаторите, бандите се опитват да разширят територията си отвъд границите на квартала Кота 905. Сред най-големите е бандата Коки. При вчерашната операция специалните части се опитваха да заловят нейните лидери. 

Правозащитници съобщиха тази седмица, че от заблудени куршуми при сблъсъците са загинали четирима души. Активисти и представители на опозицията обвиняват от години правителството на Николас Мадуро, че пренебрегва и прикрива жертвите сред населението при насочени срещу престъпността операции.

Освен това правозащитниците отправиха критики срещу подписаните от социалистическото правителство споразумения с някои банди, създаващи в някои квартали зони, в които полицията не стъпва. Правителството ги подписа в опит да намали насилието, но според активисти това позволява на бандите да консолидират влиянието и ресурсите си, отбелязва Ройтерс.

"Докато цивилни и полицаи бяха убивани, западната част на Каракас живя в страх в продължение на два дни и венецуелците бягаха от конфликта, диктатурата организира представление", заяви опозиционният лидер Хуан Гуаидо.