Умереният кандидат за президент на Иран Масуд Пезешкиан отправи предпазливи критики към строгите правила за женското облекло и носенето на забрадки, предаде ДПА.

Жените са наказвани, защото облеклото им не съответства на правилата, казва Пезешкиан, който е бивш министър на здравеопазването, в интервю, публикувано в днешния брой на в. "Хамихан" и цитирано от БТА.

"Дали вината е в нас - че не сме ги възпитали правилно, или те трябва да бъдат обвинявани? Виновни сме ние и сами трябва да решим проблема", допълва Пезешкиан.

Напоследък все повече и повече жени умишлено игнорират строгите правила за облекло и твърдолинейните религиозни политици се опитват да се преборят с тази тенденция. Парламентът прие нов закон, предвиждащ драконови наказания, но той все още не е влязъл в сила. От месец насам полицията засили контрола си за спазване на правилата.

Според Пезешкиян не може правата на хората да се пренебрегват и същевременно да се очаква те да мълчат.

"Когато правата на хората не се зачитат, те протестират. Ако разберем това и го приложим в обществото, ще можем да решим проблемите", казва той в интервюто за "Хамихан".

Списъкът с кандидатите за президентския пост бе одобрен в неделя. В изборите, които са насрочени за 28 юни, ще се надпреварват осем политици. Сред консерваторите за водещи кандидати се смятат председателят на парламента Мохамед Багер Галибаф и бившият главен преговарящ в ядрените преговори - Саид Джалили.

Изборите се произвеждат след смъртта на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер на 19 май.