Хиляди привърженици на националния отбор по футбол на Мароко излязоха по улиците на Великобритания, Испания и Нидерландия, за да отпразнуват историческата победа на тима им над отбора на Испания на

Световното първенство в Катар.

Вижте снимки

Въпреки че във всички големи градове в Нидерландия и Испания бяха разположени полицейски части, за да предотвратят размирици, все пак се стигна до сблъсъци. 

В Хага силите за борба с масовите безредици използваха шокови гранати срещу тълпата, след като фенове започнаха да хвърлят бомбички и фойерверки по полицейски патрулни автомобили. В Амстердам и Ротердам също има атакувани коли на силите на реда.

Основни булеварди бяха блокирани, вече има и извършени арести. 

В Нидерландия има получени и сигнали за извършени грабежи, а видеоклипове в Телеграм показват как марокански фен изтръгва телефона на ръката на жена, снимаща празнуващите футболни запалянковци, и хуква да бяга.

В Испания стотици полицаи бяха разположени в центъра на Мадрид, Барселона, Аликанте и Гранада. 

Още по време на мача привърженици на двата отбора се сбиха в бар в град Уелва. 

След края му пък марокански фенове, събрали се на емблематичния площад Пуерта дел Сол в центъра на испанската столица, се сбиха помежду си. 

Сблъсъци между фенове на северноафриканския тим и полицията имаше и в Катар още преди срещата да започне. По-късно организаторите обвиниха за случилото се привържениците без билети, които са се опитали да нахлуят насилствено на стадиона. 

Същевременно празненствата по улиците на Франция, Италия и Великобритания преминаха спокойно.