В Турция се провеждат ключово важните президентски и парламентарни избори. Въпросът, който в момента вълнува не само цяла Турция, а и Запада, Русия, Близкия изток, е дали сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган ще остане на власт или кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу ще спечели президентските избори.

Също така възниква питането как евентуалната смяна на президента на Турция може да повлияе на отношенията на страната с Русия.

Трябва да се припомни, че след началото на конфликта в Украйна Турция не наложи санкции на Русия и продължава да поддържа преки въздушни връзки с нея. С посредничеството на Анкара бе сключена сделка за деблокиране на износа на зърно от украинските пристанища. Анкара помогна на Москва и Киев да извършат обмен на затворници. Ердоган многократно е предлагал и да организира преговори между президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски.

В момента президентите на Русия и Турция продължават да поддържат тесни контакти. В края на април те съвместно (чрез видеовръзка) участваха в церемония по повод доставката на руско ядрено гориво за атомната електроцентрала "Аккую", построена в Турция от "Росатом".

"Настоящата церемония също така показва, че ръководството на Република Турция и лично президентът обръщат голямо внимание на разширяването на руско-турските отношения, и то във всички направления", заяви Путин на церемонията.

Руският лидер каза, че изграждането на атомната електроцентрала е "още един убедителен пример" за това колко много прави Ердоган "за своята страна, за растежа на нейната икономика, за всички турски граждани".

"Искам да кажа направо: вие умеете да си поставяте амбициозни цели и уверено да вървите към тяхното изпълнение", каза Путин, без да споменава пряко предстоящите избори.

Междувременно в предизборната програма на опозиционния Национален алианс, който издигна за кандидат за президент лидера на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, се казва, че той е решен да изгради равноправни отношения с Русия, САЩ и ЕС, ако спечели. Кълъчдароглу също така бе посочил, че ако спечели изборите, той ще има за приоритет прекратяването на украинския конфликт. Той бе казал, че Турция ще продължи да се опитва да посредничи за разрешаването на проблемите между двете страни и се обявява за удължаване на "зърнената сделка". Доскоро той твърдеше, че здравите отношения с Русия са в интерес на Турция.

Буквално два дни преди изборите в Турция обаче Кълъчдароглу смени коренно позицията си спрямо Русия, като я обвини в намеса в турските избори.

"Скъпи руски приятели, вие стоите зад монтажите, разпространяването на дълбоки фалшификации (deep fake) и видеозаписи във връзка с изборите. Ако искате да продължим приятелството си с вас и след 15 май, махнете ръцете си от турската държава", обяви Кълъчдароглу в акаунта си в Туитър. Toй заяви и че ако бъде избран за президент, Турция ще наложи санкции на Русия.

Той посочи, че Русия е отговорна за компромати и видеозаписи с фалшиви новини, разпространявани в социалните мрежи и онлайн платформите срещу турската опозиция в навечерието на парламентарните и президентските избори.

В социалните мрежи се появиха видеа, показващи контакти на Кълъчдароглу с отговорен функционер на терористичната групировка ПКК (Кюрдска работническа партия). От НРП обявиха, че видеата са фалшив монтаж.

След обвиненията на Кълъчдароглу към Русия последваха остри реакции към него от страна на представителите на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Какво ще последва от тук нататък предстои да разберем след дненшния ден.