Цените на горивата са едно от основните външни предизвикателства пред българската икономика. Призна го и министърът на финансите Владислав Горанов.

Средно най-масовият А 95 е поскъпнал с 11 стотинки, дизелът - с 13. Само за месец.

Върви организация за протести в различни градове на страната днес, дали ще се случат ще видим, вчера протест имаше във Велико Търново.

Ако през октомври миналата година сме зареждали дизел и класическия А95 на почти еднаква цена - малко над 2 лева, през изминалата седмица средната цена на дизела беше 2 лева и 42 стотинки, а на бензина - 2,38 лева.

И докато цените в София са малко под средните в страната, в Монтана твърдят, че са национални рекордьори с техните 2,42 за бензин и 2,50 за дизел, съобщава Нова телевизия.

Всъщност обаче, първенците са във Велико Търново с 2,48 за бензина и 2,51 за дизела. Затова, там заплашват търговците с бойкот. За да ги принудят да намалят цените, по пример от Украйна, щели да спрат да зареждат от бензиностанциите на голяма верига в период от 10 дни. След това, на ротационен принцип, това щяло да се случи и с всички останали.

В Благоевград разликата между бензина и дизела е минимална, но въпреки това недоволството се е настанило и там.

"По моя лична преценка допълнителният ръст е от порядъка на 8-10%, което за мен е изненада. Вероятно има някаква спекулация, която е продиктувана вероятно и по политически причини", казва Христо Казанджиев от Българския минен форум. Според него причините са вътрешнополитически.

"При една и съща цена на петрола, цената на дизела 2010 година е около 1 евро, а цената на дизела сега е около 1,25 евро", казва Казанджиев.

" Както Държавната комисия по защита на конкуренцията, така и фирмата "Лукойл", която е с доминиращо положение, трябва да излезе и да обясни на хората какви са причините и дали има основание да считаме, че има някаква спекулация", казва Христо Казанджиев.