Йордания нанесе вчера няколко въздушни удара по свързани с Иран наркотрафиканти в съседна Сирия вчера, предаде Ройтерс, като се позова на източници от разузнавателни служби в региона.

Снощи йорданската армия обяви, че е предотвратила заговор срещу сигурността на кралството. Според нея десетки бойци на свързани с Иран милиции, занимаващи се с наркотрафик, са влезли от Сирия в Йордания с ракетни установки, противопехотни мини и експлозиви.

По данни на йорданската армия, цитирана от ДПА, няколко от проникналите в страната човека са били убити и ранени, а девет - задържани. Всички арестувани са сирийски граждани.

Два източника от разузнавания от региона и западен дипломат потвърдиха, че след това йордански военни самолети са поразили обекти в Сирия, свързани с банди, занимаващи се с наркотрафик, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Нанесени са удари в граничещите с Йордания сирийски провинции Суейда и Дараа. Сред поразените цели в първия регион е домът на водещ наркотрафикант.

Не е ясно дали въздушните удари са причинили жертви.

Йордания рядко извършва подобни операции от началото на конфликта в Сирия преди повече от едно десетилетие, отбелязва Ройтерс.

Разкъсаната от война страна се превърна в център на регионалната търговия с наркотици на стойност милиарди долари. Съседна Йордания пък се превърна в ключов маршрут за трафика на произвеждания в Сирия каптагон за богатите монархии в Персийския залив.

Правителството на сирийския президент Башар ал Асад отрича да е замесено в производството и трафика на наркотици. Иран на свой ред казва, че обвиненията, че е замесен в наркотрафик, са част от западни заговори срещу него, посочва Ройтерс.

ДПА отбелязва, че Йордания от години се бори срещу наркотрафика от Сирия и в района на 362-километровата граница между двете държави редовно избухват сблъсъци. Страната, голяма част от чиято територия е пустиня, е съюзник на Съединените щати и се радва на относително спокойствие в един регион, където от десетилетия бушуват няколко конфликта.

Междувременно израелската армия съобщи, че е поразила сирийски военен пост в отговор на ракетен обстрел.

Изстреляните от Сирия ракети са паднали "на голо поле", пише в съобщението, публикувано вчера и цитирано от ДПА.

Според базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека, свързана с Иран милиция е изстреляла три ракети.

След началото на войната в ивицата Газа, избухнала след атаката, извършена от палестинското ислямистко движение "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври, многократно се стигна до престрелки и други инциденти по северните граници на Израел, най-вече с Ливан, но и със Сирия.

Иначе израелските военновъздушни сили от години редовно бомбардират цели на сирийска територия. Целта на Израел е да попречи на своя голям враг Иран да разшири военното си присъствие в Сирия с помощта на съюзнически милиции, отбелязва ДПА.

Наред с Русия, Иран е най-важният съюзник на сирийското правителство.