Йорданският крал Абдула Втори обяви, че кралството е установило "пълен суверенитет" върху два погранични района, които бяха отдадени под наем на Израел за последните 25 години, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

В реч при откриването на новата парламентарна сесия кралят заяви, че Йордания ще сложи край "на анексирането на двата района Гумар и Ал Бакура в мирния договор и ще установи пълен суверенитет върху всеки сантиметър от тях".

Абдула Втори

Снимка: AP/БТА

Преди година Йордания уведоми Израел, че няма да продължи срока на ползването на двата погранични района от Израел, както се предвиждаше в анекси към мирния договор между двете държави, който бе сключен през 1994 г. Вчера последните израелски заселници напуснаха тези йордански земи, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Израел е контролирал тези райони в продължение на общо 70 години.

Йорданският крал беше подложен на вътрешнополитически натиск да понижи нивото на отношенията с Израел заради напрежения около израелско-палестинския конфликт и застрелването на йорданец от охранител на израелското посолство в Аман.

Междувременно служебният кабинет в Израел утвърди назначаването на лидера на партия "Нова десница" Нафтали Бенет за министър на отбраната, предаде ДПА.

"Воден от дълбоко чувство за отговорност към сигурността на Израел, в петък приех искането на премиера Бенямин Нетаняху да стана министър на отбраната", каза Бенет пред репортери след заседание на кабинета и изрази "пълно доверие" в израелските сили за сигурност.

Много хора гледат на това като на опит на Нетаняху да попречи на Бенет да влезе в правителство на коалицията "Синьо и бяло". През септември в Израел имаше парламентарни избори, но преговорите за съставяне на ново правителство се проточиха, отбелязва ДПА.

Миналия месец лидерът на центристката коалиция "Синьо и бяло" Бени Ганц получи мандат да формира нов кабинет. Той има на разположение още десет дни, за да състави управляваща коалиция. Преди това с тази задача не успя да се справи Нетаняху.

Да се състави кабинет е предизвикателство, защото нито Ганц, нито лидерът на партия "Ликуд" Нетаняху имат нужното мнозинство от поне 61 депутати, за да формират управление. И единият, и другият се опитваха да привлекат към себе си дясната партия на Бенет.

Лидерът на дясната партия "Израел бейтену", Авигдор Либерман, който отказа да подкрепи както Нетаняху, така и Ганц, е смятан за балансьора в сегашната ситуация.

На 17 септември в Израел се проведоха избори, втори за половин година.