Това съобщи Чешкият хидрометеорологичен институт, цитиран от Франс прес, предаде БТА.
Живачният стълб доближи 40-те градуса на няколко други места в страната, посочва метеорологичната служба, цитирана от чешката осведомителна агенция ЧТК.
Предишният абсолютен рекорд е от 27 юли 1983 г., когато в пражкото предградие Уржиневес са измерени 40,2 градуса.

Рекордно висока за последните 20 години температура е регистрирана в Белгия през последните дни, съобщи Кралският институт по метеорология, цитиран от ИТАР-ТАСС. Вчера градусите в Брюксел стигнаха 34,1. Предишният рекорд от 34,3 градуса е отбелязан през август 1990 г.
Климатът става още по-тежък заради високата влажност. Хиляди граждани са потърсили медицинска помощ през последните два дни, отбелязва агенцията.

Изминалите дни са били най-горещи и в Германия това лято. Абсолютен температурен максимум е регистриран в неделя в област Гулхайм - 39,2 градуса. 35,2 градуса са отчетени в Берлин. Това е бил най-горещият ден през изминалата година.

Според синоптиците жегата ще почне да намалява от утре.

Високите температури във Франция постепенно намаляват, като още от днес ще има спад в северната част на страната, в това число в Париж. Днес градусите в столицата няма да превишават 30-31, макар че това е пак с 6 градуса над климатичната норма. Рязък спад на температурата се очаква в други градове като Бурже и Лимож.
Въпреки това, необичайната жега ще продължи и тази седмица в над една трета от страната. В 33 департамента остава в сила оранжевият код на тревога. Очаква се времето да се задържи така на изток и юг поне до вторник.
В сряда ще настъпи повсеместен значителен спад на температурите.

Топлото време във Великобритания през изминалите дни няма да се върне до края на месеца, сочат британските синоптици. Плажовете на Обединеното кралство бяха пълни през уикенда , но на места имаше толкова силни валежи, че метеоролозите бяха принудени да се извинят за погрешната прогноза. Въпреки това температурите в някои райони на кралството бяха по-високи в определени часове отколкото в Египет - между 31 и 33 градуса.
В средата на настоящата седмица обаче се очаква захлаждане, а следващия понеделник ще има дъждове.

Гореща ще е седмицата в България
.