Украинската писателка Виктория Амелина, ранена по време на руския ракетен удар по пицария в Краматорск в Източна Украйна, почина от раните си, съобщи АФП, цитирана от БТА.

37-годишната Амелина е починала в събота, но новината бе съобщена от неправителствената организация "ПЕН Украйна" днес. Писателката е издъхнала в болница в Днепър.

"Смъртта й бе причинена от несъвместими с живота травми, които тя получи по време на руската бомбардировка на ресторанта в Краматорск", посочва организацията.

Виктория Амелина пострада по време на вечеря в ресторанта "Рия Пица", популярен сред военните, доброволците и журналистите. Заведението бе поразено от ракета, след като на 27 юни руските войски нанесоха два удара в района на Краматорск: при първия е била ударена пицарията в центъра на града, а при втория - обекти в близкото село Биленке.

Писателката бе хоспитализирана с много фрактури в областта на основата на черепа. В ресторанта Амелина била с трима колумбийски представители, които също бяха ранени.

Със смъртта на писателката жертвите на удара в Краматорск вече са 13.

Амелина бе авторка на романи, превеждани на няколко езика и носителка на много литературни награди, сред които наградата "Джоузеф Конрад". Родена е в Лвов на 1 януари 1986 г., като от началото на руската инвазия в Украйна тя разшири работата си отвъд литературата и документираше руските военни престъпления в окупираните територии, припомня "ПЕН Украйна". 

Писателката беше определяна като една от младите литературни надежди на Украйна.

Руската армия настъпва по няколко направления в Донбас,

съобщават от украинското министерство на отбраната. Атаките са насочени към Авдеевка, Маринка, Лиман и Сватове. Обстановката е доста усложнена, според украинския заместник -министър на отбраната Хана Маляр.

Продължават боевете около Бахмут, като по южния фланг украинците напредват с частичен успех. На север обаче руското командване е прехвърлило два десантно-щурмови полка.

На южния фронт украинските войски срещат упорита съпротива в опита си да пробият път към Бердянск и Мелитопол.

Тази нощ бе обявена въздушна тревога в няколко области, след като е било засечено изстрелване на крилати ракети "Калибър" от руския Черноморски флот.

Постоянният представител на Русия в службата на ООН и други международни организации в Женева Генадий Гатилов зави, че няма основания да бъде запазено сегашното положение на Черноморската инициатива за зърното, тъй като няма напредък по прилагането на руските условия.

След последното удължаване споразумението, което дава възможност за износ на украински зърнени култури с морски транспорт, е в сила до 18 юли.