Руският военен кореспондент с псевдоним Владлен Татарски е загинал при днешната експлозия в заведението "Стрийт фуд бар" в центъра на руския град Санкт Петербург. По време на взрива там е имало "творческа патриотична вечер" на Татарски, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Всички снимки вижте тук

Пострадали са 16 души. Мощността на взривното устройство е била над 200 грама тротилов еквивалент, съобщиха правоохранителните органи.

От службата за извънредни ситуации съобщиха, че в резултат на експлозията са разрушени 15 квадратни метра от стъклената фасада на заведението.

ТАСС съобщи, че истинското име на Владлен Татарски е Максим Фомин. Той става много известен от началото на т.нар. "специална военна операция". Всеки ден той прави видеозаписи, в които анализира на хода на военните действия и дава съвети на мобилизирани.

Освен това, през септември м.г. Татарски е направил и репортаж от Кремъл, където е бил сред присъстващите на пищната церемония по случай обявяването на анексията към Руската федерация на четири частично окупирани украински региона: т. нар. Луганска народна република и Донецка народна република и Херсонска и Запорожка област.

Във видеото, заснето по този повод, Татарски казва: "Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, които трябва. Всичко ще бъде така, както на нас ни харесва".

Снимка: БТА/АР

Руски медии и военни блогъри казаха, че Татарски имал среща с граждани и една от присъстващите му подарила статуетка, която явно е експлодирала. Взривното вещество било с размерите на калъп сапун и лесно било поставено в статуетката.

Татарски имаше над 560 000 последователи в "Телеграм", предаде Ройтерс и допълни, че той е бил един от най-известните и влиятелни военни блогъри, които често са излизали с критични коментари за хода на войната на Русия в Украйна.

Снимка: БТА/АР

Санктпетербургски сайт съобщи, че експлозията е избухнала в заведение, което преди е било собственост на Евгений Пригожин - основателят на частната руската наемническа групировка "Вагнер", която се сражава в Украйна.

Ако Татарски е бил мишена на експлозията, това ще е вторият атентат на руска земя срещу фигура, свързвана с войната в Украйна.

През август 2022 г. руската Федерална служба за сигурност обвини украинските тайни служби за убийството на Даря Дугина - дъщеря на виден ултранационалист, при експлозия на кола бомба край Москва. Украйна отрече да е замесена.