В документ на израелското министерство на разузнаването се представя идеята за преселване на 2,3-те милиона жители на ивицата Газа на Синайския полуостров в Египет, предадоха световните агенции и изданието The Times of Israel.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху призна за съществуването на такъв документ, но го дефинира като "концептуален" и посочи, че в него просто се излага още една хипотетична възможна алтернатива.

Документът е с дата 13 октомври. В него се излага идеята за преместване на жителите от Газа в палатков лагер в северната част на Синайския полуостров, след което там да се построят постоянни градчета за тях и да се създаде хуманитарен коридор.

Същевременно министерството на разузнаването е предложило създаването в Израел на специална зона за сигурност, която ще позволи да се предотврати проникването на палестински бежанци.

В документа не се отбелязва нищо за това какво ще стане с територията на Газа след преселването на нейните жители. Никакви сериозни дискусии в правителството относно предложението досега не са се провеждали, пише още израелското издание, цитирано от БТА.

На 17 октомври външният министър на Египет Самех Шукри заяви в интервю за CNN, че Кайро е готов да пропусне през пропускателния пункт "Рафах" на границата на Египет с Газа камиони с хуманитарна помощ за жителите на анклава, но предупреди, че страната му няма намерение да разполага на своя територия бежанци оттам.

Според изданието "Ал Араби ал Джихад", позоваващо се на египетски източници, Египет предлага създаването на лагер за палестинците в палестинското населено място Рафах. Лагерът ще бъде разположен на 3 километра от границата с Египет, а дейностите му ще бъдат контролирани от Кайро.

Информациите за съществуването на документ, в който се споменава за преселване на палестинците в Египет, задълбочава отколешните египетски опасения, че Израел иска да превърне Газа в египетски проблем, отбелязва Асошиейтед прес. Това също така съживява спомените на палестинците за тяхната най-тежка травма - бягството или заставянето на стотици хиляди палестинци да напуснат домовете си по време на сраженията около създаването на израелската държава през 1948 г., допълва агенцията.

"Ние сме против всякакво преместване на което и да е място, под каквато и да е форма, и смятаме това за червена линия, която ние няма да позволим да бъде пресечена", заяви Набил Абу Рудейна, говорител на палестинския президент Махмуд Абас. "Няма да се допусне повторението на случилото се през 1948 г.", добави той. Абу Рудейна предупреди, че масово преместване на палестинците би било равносилно на обявяване на нова война.

Същевременно говорител на израелските резервистки сили Джонатан Конрикус съобщи, че най-малко 800 000 жители на северните райони на Газа са ги напуснали, предаде ТАСС.