Израелският президент Ицхак Херцог изрази днес готовността на страната си да договори ново спиране на огъня в ивицата Газа с помощта на международни посредници, предаде Ройтерс.

Херцог поясни, че новото спиране на огъня би имало за цел освобождаването на още хора, взети за заложници от палестинското ислямистко движение "Хамас" при безпрецедентната му атака срещу еврейската държава на 7 октомври, както и създаването на предпоставки за доставката на допълнителна хуманитарна помощ за цивилните в палестинския анклав.

В конфликта между Израел и "Хамас" вече имаше едно спиране на огъня.

"Израел е готов за нова хуманитарна пауза и за допускането на още хуманитарна помощ с цел освобождаването на заложници", заяви Херцог на среща с посланици.

Високопоставен представител на "Хамас" заяви пред Ройтерс, че палестинското движение отказва да води преговори за размяна на заложници с палестински затворници в условията на продължаваща война с Израел, но е отворено за всяка инициатива за слагането на край на конфликта.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху и индийският му колега Нарендра Моди днес обсъдиха необходимостта да бъдат защитени корабоплаването и световната икономика от атаките, извършвани от подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен, предаде Ройтерс, като се позова на израелско изявление.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и индийският му колега Нарендра Моди в столицата на Индия Делхи

Снимка: БТА/АР

Лидерите също така са обсъдили напредъка по предложение за изпращане на индийски работници в Израел. Заради войната в ивицата Газа, от Еврейската държава избягаха много тайландски и други чуждестранни работници, припомня Ройтерс.

Червеният кръст коментира кризата в Газа, като я определи като "морален провал" на международната общност.

 Конфликтът в Газа е "морален провал" на международната общност, заяви пред журналисти председателят на Международния комитет на Червения кръст Миряна Шполярич и призова воюващите страни да се договорят за ново спиране на бойните действия, предаде Ройтерс.

"Говоря за морален провал, защото всеки ден, в който този конфликт продължава, е ден, в който международната общност показва, че е неспособна да сложи край на подобни високи равнища на страдание; това ще даде отражения за поколения напред, и то не само в Газа", изтъкна Шполярич в Женева, след като посети Израел и Газа.

Тя призова страните в конфликта да продължат да преговарят и да съдействат на Червения кръст за освобождаването на заложници.