Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви пред израелски пехотинци, събрали се днес на границата с ивицата Газа, че те скоро ще видят палестинския анклав "отвътре", съобщи канцеларията на министъра, цитирана от Ройтерс, намеквайки, че израелската армия може скоро да предприеме сухопътна инвазия в Газа.

"Сега гледате ивицата Газа от разстояние, но скоро ще я видите отвътре. Заповедта ще дойде", е казал Галант според комюникето на ведомството му.

В същото време министърът на отбраната пое отговорността за пробиви в сигурността, дали възможност на бойците на "Хамас" да проникнат през израелската граница с ивицата Газа сутринта на 7 октомври и довели до последвалото кръвопролитие с близо 1400 жертви, предаде ДПА, като се позова на израелски медии.

"Аз съм отговорен за отбраната. Аз бях отговорен за нея и в последните две седмици, включително във времето на тежките събития", заяви Галант пред войниците в армейски лагер близо до границата с Газа. Той допълни, че сега е и негова отговорността да поведе армията към "победа в битката".

Началникът на израелското военно разузнаване Арон Халива и директорът на израелската служба за вътрешна сигурност "Шин Бет" Ронен Бар също поеха лична отговорност за допускането на нахлуването на бойците на радикалното палестинско движение "Хамас" на израелска територия.

Граничният контролен пункт "Рафах", единственият път към ивицата Газа, който не се контролира от Израел, ще бъде отворен утре, за да позволи преминаването на хуманитарна помощ към палестинската територия, обсадена от израелската армия от 13 дни, предаде Франс прес.

Информацията е на новинарския канал "Кахера нюз", близък до египетското разузнаване. Позовавайки се на свои източници, той съобщи, че "Рафах" ще бъде отворен утре, без да уточни каква помощ ще премине.

Президентът на САЩ Джо Байдън вече заяви, че е договорил с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси да "се позволи преминаването на до 20 камиона". Световната здравна организация (СЗО) смята този брой за напълно недостатъчен, отбелязва АФП.

Няколко минути преди каналът да съобщи тази информация, генералният директор на СЗO Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че не е сигурно, че хуманитарната помощ ще може да влиза от утре в ивицата Газа. Нека тези, от които зависи, да направят това (да отворят граничния пункт), за да избегнем трагедията, която ни очаква, призова Гебрейесус на пресконференция в Женева.

"Камионите ни са натоварени и готови да тръгнат. Работим с египетското и палестинското подразделение на Червения полумесец, за да доставим материалите си в Газа веднага след отварянето на пропускателния пункт "Рафах", надяваме се утре", заяви още Гебрейесус, цитиран от ДПА.

Агенцията на ООН разполага с пет камиона, пълни с провизии, които се намират в Египет, близо до Газа, заяви Тереза Закария от отдела на СЗО за спешна помощ. Очаква се още 40 тона доставки да пристигнат там до следващата седмица, каза Гебрейесус.