Израелски танкове са обсадили болницата "Ахли Араб" ("Болницата на арабския народ") в Газа, докато израелската армия от няколко дни затяга хватката си над града и по-конкретно върху болници, предаде Франс прес, като се позова на Палестинския Червен полумесец.

"Спасителните екипи не могат да се движат и следователно не могат да стигнат до ранените", се казва в изявлението, цитирано от БТА.

Болница "Ахли Араб" вече не е в състояние да извършва хирургически операции и се е превърнала в обикновен пункт за първа помощ", написа хирургът Гасан Абу Ситта в социалната мрежа "Екс".

"Стотици ранени хора се намират в болницата, без да може да бъдат оперирани. Те ще умрат от раните си", предупреди той.

Британско-палестинският хирург е извършвал операции в болницата и днес. Той заяви преди няколко часа, че в една от двете операционни зали се приемат само пациенти с опасност за живота.

От 24-те болници в северната част на ивицата Газа, "Ахли Араб" е единствената, която "в момента работи и приема пациенти", според Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси. Пет други болници работят в "много ограничен" режим, без да могат да приемат нови пациенти.

"От началото на военните действия бяха затворени и евакуирани семнадесет болници, включително три през последните три дни", уточни службата.

На 17 октомври на паркинга на болница "Ахли Араб" отекна експлозия, при която загинаха десетки хора. Израелската армия и "Хамас" отричат да носят отговорност за взрива, който предизвика международно осъждане и протести, отбелязва АФП.

Министерството на здравеопазването на управляваната от "Хамас" ивица Газа заяви днес, че израелската армия е нанесла удари по няколко отделения на болница "Аш Шифа".

Израелската армия обяви, че "претърсва всеки етаж, сграда след сграда" в комплекса на най-голямата болница в палестинската територия.

В болниците в ивицата Газа се намират хиляди разселени хора, които са смятали, че се подслоняват там от непрестанните израелски бомбардировки, тъй като се предполага, че са защитени от международното хуманитарно право.

Израелската армия обаче твърди, че движението "Хамас", класифицирано като "терористична организация" от САЩ, ЕС и Израел, използва тези лечебни заведения като бази и пациентите му служат за "жив щит", посочва АФП.

Франция междувременно осъди днес вчерашния израелски въздушен удар по йорданската военна болница в град Газа, при който бяха ранени седем души. Международното право важи за всички, напомни говорителката на френското министерство на външните работи Ан-Клер Льожандр.