Израелски танкове са навлезли днес в квартал в покрайнините на град Газа, прекъсвайки основната пътна връзка между северната и южната част на едноименната палестинска територия, предаде Франс прес, като се позова на очевидци.

Според цитираните източници танковете са стигнали в покрайнините на квартал "Аз Зейтун".

"Те са прекъснали пътя "Салахедин" (свързващ северната с южната част на анклава) и обстрелват всяко превозно средство, което се движи по него", казва един от очевидците пред АФП, цитирана от БТА.

Израелската армия "постепенно напредва по план" в ивицата Газа, обяви нейният главен говорител контраадмирал Даниел Хагари, цитиран от Ройтерс.

Хагари заяви на редовен брифинг, че през тази нощ израелски военни са убили в Газа десетки палестински бойци. Той обаче отказа да разкрие точното местоположение на сухопътните сили, след като в социалните мрежи се появиха снимки, показващи израелски танкове, които напредват по главен път в град Газа.

Армията уточни, че нейни войници са убили "десетки терористи, барикадирали се в сгради и тунели".

Ивицата Газа е подложена на бомбардировки в отговор на безпрецедентната атака на "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври.

Израелската армия съобщи още, че през последните дни е поразила "над 600 терористични цели", сред които оръжейни складове.